search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:22
MENU CLOSE

Με ένα κλικ… από Δευτέρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων

01.03.2023 16:15
akinita-new

Την Δευτέρα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου.

Σε πρώτη φάση το ψηφιακό σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι ώστε να αντλήσουν όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτόματα, εφόσον το ακίνητο είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο.

Με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις γονικές παροχές να υπερβαίνουν τις 100.000 τον χρόνο, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος εκτός από τις εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων θα απαλλάξει τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, των ΟΤΑ, του ΤΕΕ, του Κτηματολογίου, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΦΚΑ από τα ενδιάμεσα στάδια παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για την τελική μεταβίβαση ακινήτων.

«Την Δευτέρα θα ανακοινώσουμε από κοινού με τους συμβολαιογράφους τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος σε πρώτη φάση θα είναι ένα ψηφιακό σύστημα πιλοτικό, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι και να αντλήσουν όλον αυτόν τον πακτωλό χαρτιών που ζητούν τώρα από τους πολίτες, να τον αντλούν ψηφιακά» ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου θα ενεργοποιηθεί έως το τέλος του 2023 και θα συνοδεύεται με τις εξής δράσεις:

  • Διασύνδεση του συστήματος e-Αδειες με άλλα συστήματα (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, Δασική Υπηρεσία και ΔΕΣΦΑ).
  • Κατάργηση της κοινοποίησης της επιφάνειας του κτιρίου στον ΔΕΔΔΗΕ και ολοκλήρωση της ενοποίησης του συστήματος δήλωσης τετραγωνικών μέτρων στους δήμους.
  • Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία πλαισίου ασφαλών συναλλαγών σε κινητά περιουσιακά στοιχεία.
  • Λειτουργία της πλατφόρμας για την απόκτηση άδειας κατασκευής.
  • Λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει στους αγοραστές τη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των απαιτήσεων για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας στο Διαδίκτυο.

Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο.

Όταν τα έγγραφα και δικαιολογητικά «κλειδώσουν» στην πλατφόρμα, τότε υποβάλλεται ηλεκτρονικά η δήλωση και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Διαβάστε επίσης:

«Βροχή» έπεσαν οι ενστάσεις για μειώσεις αντικειμενικών αξιών από Δήμους

«Σπίτι μου»: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα στέγασης – Ποιοι οι δικαιούχοι

Premia Properties: Ενισχύεται στα βιομηχανικά ακίνητα με την απόκτηση του νερού Ιόλη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04