search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:40
MENU CLOSE

Τέμπη: «Μύλος» με τον αριθμό των αγνοουμένων – Ταυτοποιήθηκαν 24 από τους 57 νεκρούς, μόλις 12 αναγνωρίζονται οπτικά

02.03.2023 20:44
treno-tempi-121-new

Στους 57 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Αν και επισήμως ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 56, έχει προκληθεί σύγχυση.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών».

Ωστόσο, μετά την ενημέρωση ενημέρωναν τους δημοσιογράφους ότι δεν ισχύει ο αριθμός για τους αγνοούμενους. Από τους 57 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί 24, άρα οι νεκροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί είναι 33. Προκλήθηκε σύγχυση αφού αυτό θα σήμαινε ότι από τους 56 αγνοούμενους που έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ «μέχρι στιγμής», τελικά, φαινόταν ότι 23 ήταν οι επιπλέον των νεκρών αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αν και υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Όπως εξηγούσαν από την ΕΛΑΣ μετά την επίσημη ενημέρωση, ούτε αυτό ισχύει, ούτε υπάρχουν «57 νεκροί + 56 αγνοούμενοι». Σημειώνουν ότι είχαν δηλωθεί αρχικά 56 αγνοούμενοι και έχουν βρεθεί 57 σοροί και προσθέτουν:

«Η διαφορά στον αριθμό υπάρχει γιατί δεν αποκλείεται κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην είχε δηλωθεί στην αστυνομία από τους συγγενείς του. Αγνοούμενος θα θεωρείται από δω και πέρα όποιος δεν ταυτοποιείται με σορό».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στους 56 αγνοούμενους περιλαμβάνονται και οι σοροί των ανθρώπων που δεν ήταν αναγνωρίσιμες. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούσαν οικείους τους ήταν 56. Η διαδικασία συνεχίζεται και θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε κάθε περίπτωση όπως λένε, δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια για μια σειρά από λόγους και κυρίως γιατί δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά. «Πάντως, οι αριθμοί στην συγκεκριμένη στιγμή είναι αυτοί» κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, έγινε ακόμη γνωστό ότι «παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, έξι από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο ΛάρισαςΓια τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί είκοσι τέσσερις ταυτοποιήσεις σορών, είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Μόλις 12 σοροί αναγνωρίσιμες οπτικά

Σημειώνεται ότι οι 23 σοροί είναι απανθρακωμένες και μόλις 12 είναι αναγνωρίσιμες οπτικά. Υπάρχουν και 10 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, όπου θα γίνουν ξεχωριστές αναλύσεις γενετικού υλικού προκειμένου να εξεταστεί αν αυτά είναι συμβατά με τις σορούς που έχουν εντοπιστεί. Από αυτές τις αναλύσεις δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας.

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται. Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή. Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών γίνονται μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια με στόχο να εντοπίσουν τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στα νοσοκομεία τραγικές φιγούρες οι γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. 

Γιατί παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιβατών

Ο αριθμός των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών παραμένει άγνωστος. Ο φόβος των αρχών είναι ότι μπορεί να υπήρχαν άτομα που επιβιβάστηκαν στο τρένο χωρίς να κόψουν εισιτήριο από τα εκδοτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκδοτήρια κλείνουν στις 23:45. Όμως δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το τρένο απαγορεύεται κάποιος να αγοράσει εισιτήριο από τα εκδοτήρια. Συνεπώς αν κάποιος επιβιβαστεί, αγοράζει το εισιτήριό του επάνω στο τρένο. Κατά τις αρμόδιες πηγές, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μαζικά, διότι υπάρχει πρόστιμο 10 ευρώ. Κανείς δε γνωρίζει όμως εάν επιβιβάστηκε κόσμος τα τελευταία δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Λάρισα.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο σταθμό, καθώς είχαν προηγηθεί εφτά στάσεις μέχρι να φτάσει το τρένο από την Αθήνα στη Λάρισα.

Πάνω από 10 σάκοι με ανθρώπινα μέλη στο νεκροτομείο

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή, μιλώντας στον RealFM και το Mega, ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί την Πέμπτη στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί. Ακόμη 7 απανθρακωμένες σοροί είχαν μεταφερθεί την Τετάρτη στο νεκροτομείο.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή είπε επίσης ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τις 10. 

«Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Πλήρωσαν 50 εισιτήρια θανάτου» – Ξεσπούν οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους (Videos)

Άκης Σκέρτσος: Η ανάρτηση για την απώλεια του αδερφού του – «Ξέρω από πρώτο χέρι πώς είναι να χάνεις έναν νέο άνθρωπο»

Σέρρες: Σεκιούριτι σε ρόλο σταθμάρχη – Δεν λειτουργούν μπάρες και σήματα και φυλάσσουν διάβαση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:39