search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:22
MENU CLOSE

Σπίρτζης για Τέμπη: Το σύστημα του ΟΣΕ κατέρρευσε και αποδομήθηκε μέσα σε 4 χρόνια – Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου

10.03.2023 16:30
TRENO-SIDIRODROMOS-12-NEW

Απαντήσεις για όσα προσάπτει η ΝΔ στον πρώην υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου έδωσε ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε στοιχεία και έγγραφα, που όπως τονίζει ο ίδιος, αποδεικνύουν την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις άκρως επικίνδυνες παραλείψεις που φέρουν τη σφραγίδα των υπουργών της ΝΔ.  

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν αν και το 2023 ίσχυε ό,τι ίσχυε το 2019, αν δεν είχαν γίνει δραματικές αλλαγές και καθυστερήσεις στα έργα που συνδέονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως επισήμανε οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές, αλλά προσωποποιημένες,  και προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει και νέα επιστολή στον Ισίδωρο Ντογιάκο για να ερευνήσει όλες τις συμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε ότι:

-Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε όπως και το δευτεροβάθμιο στην οδό Καρόλου στα γραφεία του ΟΣΕ μέχρι και το 2019, οπότε και σταμάτησε. 

-Στη Λάρισα, το δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε 9,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις.

-Σήμερα στον ΟΣΕ στο δευτεροβάθμιο κέντρο επειδή δεν νοιάστηκε κανείς από το 2020 που έφυγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουν ένα τερματικό. Αναθεωρήσαν την σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γλίτωσε 600 εκατ. ευρώ η Hellenic Train, αλλά ένα τερματικό δε νοιάστηκε να πάει κανείς να δει ότι λείπει από την επιτήρηση.

-Από το 2018 ήταν έτοιμη η λεγόμενη κινητή τηλεφωνία των τρένων (GSMR) και δεν λειτούργησε επί τέσσερα χρόνια αν και είχε τοποθετηθεί και είχε εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό. 

– Τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε, αλλά υπήρχε και υπάρχει gps σε κάθε τρένο. Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το τρένο, σε όλο το δίκτυο. Υπάρχει εφαρμογή της Vodafone, όταν λειτουργούσαν μαζί ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινωνούσαν οι μεν του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και οι δε με τους μηχανοδηγούς. Δεν έβλεπαν σε ποια γραμμή, αλλά χάραζαν. Τώρα ο ΟΣΕ, δεν το έβλεπε. 

H σύμβαση 717 που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης  ήταν άθλια καθώς έλειπαν μεγάλα τμήματα του έργου και έγινε συμπληρωματική το 2016. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 το 68% του έργου της τηλεδιοίκησης ενώ με το που πήγε να εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη λίγη πριν την τραγωδία των Τεμπών ήταν και αυτό έτοιμο κατά 90%.

Ο Χρήστος Σπίρτζης διέψευσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος υποστήριξε ότι την περίοδο 2017-2019 δεν έγινε τίποτα, επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 γινόταν το έργο που υπήρχε στη σύμβαση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών,  έπρεπε απλώς να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν το έκανε μέχρι το 2021.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ακόμα ότι το σύστημα κατέρρευσε με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς άλλαξε τελείως η λογική στη στελέχωση του ΟΣΕ. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν και είχε μνημόνιο έκανε προσλήψεις και στον ΟΣΕ υπήρχαν 1.200 μόνιμοι υπάλληλοι ενώ τώρα υπάρχουν 730.

Στη Λάρισα υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ 25 σταθμάρχες, δύο ανά σταθμό, ενώ σήμερα είναι δέκα και οι υπόλοιποι με μπλοκάκι.

Οικονόμου: Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών όχι ψέματα και υπεκφυγές

«Θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, που συνοψίζεται στο εξής: “Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς”» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννης Οικονόμου τις δηλώσεις του πρωην υπουργού Υποδομών επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπιρτζη στον Σκαϊ.

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγορεί τον κ. Σπιρτζη για «περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε “ρολόι” επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ».

Παράλληλα σημειώνει ότι την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη, και καλεί τον πρωην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να παραβρεθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ώστε να έρθει σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον κ. Γεραπετριτη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη ευθυνών και όχι ψέματα και υπεκφυγές.

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σήμερα για να τοποθετηθεί, δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: “Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς“. Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν» τόνισε ο κ. Οικονομου. Κατηγόρησε τον κ. Σπιρτζη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης συμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά» και προσέθεσε:

«Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόι» επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ. Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός.

Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ολόκληρο το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ στελέχη και πολιτευτές της ΝΔ – Με αυτούς θα συγκρουστεί ο Μητσοτάκης;

Μητσοτάκης με Σακελλαροπούλου: Παραδοχή της οργής, αναφορές για σύγκρουση με το «βαθύ αναχρονιστικό κράτος» (Video)

Συνάντηση Τσίπρα με Γενηδούνια: «Η αποποίηση και διάχυσης της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48