search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54
MENU CLOSE

Γαλλία: Τσουνάμι αντιδράσεων για την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει την εθνοσυνέλευση για το συνταξιοδοτικό

16.03.2023 18:25
gallia antidraseis syntaxeis – new

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει στην επικύρωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης χωρίς να περάσει από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, κάνοντας χρήση του Άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στον πρόεδρο αυτή τη δικαιοδοσία.

Αλλά παρακάμπτοντας τους βουλευτές διακινδυνεύει έναν νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων και αφήνει ανοιχτό το πεδίο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε επειγόντως και λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για να πάει το νομοσχέδιο απευθείας στον πρόεδρο. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μία σειρά επαφών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, στις οποίες συμμετείχε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορνέ.

Η παράκαμψη της εθνοσυνέλευσης για να περάσει το νομοσχέδιο, που είναι ένα από τα θέματα στο οποίο επέμεινε ο πρόεδρος Μακρόν, παρά τις αντιδράσεις, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της LeMonde το κυβερνών κόμμα, που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου χρόνου δεν εξασφάλιζε την πλειοψηφία «για μια χούφτα ψήφους».

«Δεν μπορούμε να στοιχηματίζουμε για το μέλλον των συντάξεών μας», δήλωσε η Μπορνέ ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη αντιπολίτευση.

Η απόφαση για παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, αλλά αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και απεργίες, που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η αντιπολίτευση αναμένεται επίσης ότι θα θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ήδη η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν προανήγγειλε την κατάθεση μομφής κατά της κυβέρνησης και χαρακτήρισε «απόλυτη αποτυχία» για τον Μακρόν την διαδικασία που επελέγη.

«Όταν ένας πρόεδρος δεν έχει πλειοψηφία στην χώρα, δεν έχει πλειοψηφία στη εθνοσυνέλευση, τότε πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο», σχολίασε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φουρέ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έφτανε στην εθνοσυνέλευση, βουλευτές της αριστεράς κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «64 ετών- είναι όχι» και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο καθώς μιλούσε, ενώ οι βουλευτές της ακροδεξιάς φώναζαν «παραίτηση- παραίτηση».

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Ποια τράπεζα μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της Credit Suisse – Τα 3 σενάρια διάσωσής της

Credit Suisse: Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως

Δεν έκανε πίσω η ΕΚΤ παρά την τραπεζική καταιγίδα: Στις 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54