search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:33
MENU CLOSE

Λέκκας για «Ναυάγιο» Ζακύνθου: Κατολισθήσεις ακόμη και με σεισμό 3,5 Ρίχτερ – Στο «μικροσκόπιο» Μύρτος και Πόρτο Κατσίκι

18.03.2023 13:51
NAYAGIO_ZAKYNTHOS

Κλειστό για λόγους ασφαλείας θα είναι και πάλι το ναυάγιο της Ζακύνθου, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Σύμφωνα με την αυτοψία, που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στο Ναυάγιο για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο κ. Λέκκας μίλησε, το πρωί του Σαββάτου, στον ΑΝΤ1 σχετικά με την απόφαση αυτή και ανέφερε πως «υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις».

«Το 2018, είχαμε διακρίνει στην παραλία, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια», συνέχισε.

«Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος ο καθηγητής, τόνισε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.

Διαβάστε επίσης:

«Μαρία Τσάλλα»: «Δεν μπορώ να θυμηθώ την περίπτωση», λέει ο δικηγόρος που βοήθησε την κατάσκοπο να γραφτεί στο δημοτολόγιο

Βόλος: Κρατούμενος απέδρασε από το κρατητήριο με… τηλεκάρτα

Τέμπη: Έβαλαν βάρδια τον 59χρονο σταθμάρχη πριν λάβει τα αποτελέσματα της εκπαίδευσής του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:33