search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:35
MENU CLOSE

Δημοσίευμα «βόμβα» από τους New York Times: ΕΥΠ και Predator παρακολουθούσαν την Άρτεμις Σίφορντ

20.03.2023 18:59
seaford eyp predator- new

Στο στόχαστρο τόσο του παράνομου λογισμικού Predator, αλλά και της ΕΥΠ βρέθηκε η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ειδικότερα, οι NYT επικαλούμενοι έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους επισημαίνουν ότι η Άρτεμις Σίφορντ τέθηκε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Tο σχετικό άρθρο επισημαίνει ότι «η υπηρεσία κατασκοπείας (σ.σ. ΕΥΠ) και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι».

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κα Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε το τηλέφωνο της κας Σίφορντ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Α. Σίφορντ έκλεισε ραντεβού για αναμνηστικό εμβολιασμό κατά του του Covid-19 μέσω της επίσημης ελληνικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με έγγραφα, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της.

Οι NYT επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο μήνυμα κειμένου ήταν σωστές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το μολυσμένο μήνυμα ανάλογα. Ο αποστολέας φαινόταν επίσης να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων, ενώ το μολυσμένο URL μιμήθηκε αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Παράλληλα, οι New York Times υπενθυμίζουν ότι μετά από δημοσιεύματα τα οποία κατονόμαζαν την κα Σιφορντ ως θύμα παρακολούθησης από το Predator η ίδια έστειλε το τηλέφωνό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο The Citizen Lab, το οποίο διαπίστωσε ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες. «Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων λοιμώξεων ή μιας περιόδου μόλυνσης που εκτείνεται πέρα από το 16/11/2021», ανέφερε η έκθεση του Citizen Lab.

Το αμερικανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για την «πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση εναντίον οποιουδήποτε κριθεί υπεύθυνος για το χακάρισμα εκκινώντας αντίστοιχη εισαγγελική έρευνα. Νωρίτερα, η ίδια είχε καταθέσει επίσης αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, ζητώντας να μάθει εάν η ΕΥΠ, είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της.

Αναφερόμενη και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι NYT επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός «έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη νομοθέτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία καθίσταται αδύνατο να μάθει κάποιος εάν τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, πριν την παρέλευση τριών ετών αφήνοντας σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση άλλαξε δύο φορές (σ.σ. τους νόμους) από τότε που ήρθαν στο φως μια σειρά υποθέσεων υποκλοπών».

Καταλήγοντας, το αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι για να τεθεί κάποιος στην Ελλάδα υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, γίνεται είτε για σοβαρούς εθνικούς λόγους είτε για σοβαρές ποινικές έρευνες .

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι για πάνω από ένα χρόνο μετά την παρακολούθησή της από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και την παράνομη μόλυνση spyware της κινητής συσκευής της, δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν της ζητήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για οποιαδήποτε έρευνα.

«Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό» δήλωσε η κα Σίφορντ.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό – Τσακαλώτος: Μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν

Ανδρέας Πάτσης: Ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα για τα Πόθεν Έσχες και τις εταιρείες

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Δεν είναι θυσία, είναι έγκλημα (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:35