search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Economist: Νέες καταγγελίες για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών

11.11.2022 16:06
maximou876-new

Νέο δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου, αυτή τη φορά από τον Economist, βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση καθώς, όπως αναφέρει, επιχείρησε να «κρατήσει το καπάκι κλειστό» σε ένα σκάνδαλο που «σιγοβράζει» επί μήνες σχετικά με τις υποκλοπές στα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου και δύο πολιτικών της κεντροαριστεράς.

Το δημοσίευμα του Economist αναφέρεται στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, που έφερε στο φως μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, του οποίου τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να επιμολύνθηκαν από το Predator, ένα spyware ισραηλινής κατασκευής.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε τις υποκλοπές τηλεφώνων. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, η ΕΥΠ, παρακολουθεί συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια υπογραμίζει ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Economist, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση κινείται με «ρυθμούς χελώνας»: επισκεπτόμενοι την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, μέλη της επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση spyware στην EE, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί.

Η Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της Pega, λέει ότι, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Ελλάδα δεν είναι ένα «σκόπιμα αυταρχικό» κράτος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «το spyware χρησιμοποιείται με συστηματικό τρόπο ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».

Ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, φέρεται να στοχοποιήθηκε πέρυσι ενώ ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προσθέτει ότι ένα άλλο φερόμενο θύμα του Predator, ο Αντώνης Σαμαράς, ηγείται μιας παράταξης στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του κ. Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ο κατάλογος των θυμάτων του Documento δεν έχει ακόμη επαληθευτεί» γράφει ο Economist και καταλήγει:

«Οι απλοί Έλληνες φαίνεται κατανοητό να ανησυχούν περισσότερο για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας παρά για τις αντιληπτές απειλές για τη δημοκρατία και την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ο διψήφιος πληθωρισμός διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Με εκλογές το αργότερο τον προσεχή Ιούλιο, η Νέα Δημοκρατία κατέχει ένα συρρικνούμενο αλλά ακόμα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της  παραδέχονται ότι το «Predatorgate» υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ως εκσυγχρονιστή φιλοευρωπαίο πολιτικό».

Διαβάστε επίσης:

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Ρώσων (photos/videos)

Γερμανία: Αντιμέτωπη με αδιέξοδα η βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Belgorod: Ο Πούτιν απέτυχε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon» – Μυστήριο με το ρωσικό υπερόπλο των ωκεανών (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:31