search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:59
MENU CLOSE

Γερμανία: Αντιμέτωπη με αδιέξοδα η βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

11.11.2022 13:10
biomixania new

Αντιμέτωπες με την παρατεινόμενη ενεργειακή κρίση οι γερμανικές βιομηχανίες βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα είτε να κλείσουν, είτε να μετεγκατασταθούν, γράφει το Politico, υπό τον εύγλωττο τίτλο «η γερμανική βιομηχανία μπροστά στην άβυσσο».

Το ερώτημα που τίθεται είναι «αν αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη γερμανική βιομηχανία», σύμφωνα με το Politico.

Η ισχυρότερη βιομηχανία της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα βγάλει οριακά αυτόν τον χειμώνα χάρη στην αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και θα αποφύγει το ενεργειακό μπλακ-άουτ.

Το σκοτεινό σενάριο στον ορίζοντα

Όμως στον ορίζοντα διαφαίνεται ένα σκοτεινό σενάριο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κύμα κλεισίματος μεσαίου μεγέθους εταιριών που δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα, όπως οι μεγαλύτερες βιομηχανίες με τις «πιο βαθιές τσέπες».

Η εναλλακτική για τις μεσαίες εταιρίες είναι να αναζητήσουν ασφαλέστερο πεδίο λειτουργίας εκτός Γερμανίας.

Αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση της ενέργειας το 2023 θα ήταν εφιάλτης για τη γερμανική βαριά βιομηχανία, που δεν είναι μόνο κινητήριος μοχλός για την οικονομία της χώρας, αλλά συνδέεται με χιλιάδες προμηθευτές από τις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία.

Γι αυτές τις χώρες, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία η αποβιομηχανοποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ θα είναι καταστροφική, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico.

«Όταν θα βλέπουμε πίσω, στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, μετά από 10 χρόνια, μπορεί να θεωρούμε αυτή την περίοδο ως την αρχή για την επιτάχυνση της διαδικασίας αποβιομηχανοποίησης στη Γερμανία», δήλωσε οικονομολόγος της Deutsche Bank, Στέφαν Σνάιντερ.

Ένδειξη των όσων μπορεί να έρχονται είναι το ότι η BASF, ο γίγαντας της χημικής βιομηχανίας και πυλώνας της γερμανικής βιομηχανίας- που ιδρύθηκε πριν από 157 χρόνια, ανακοίνωσε στο τέλος Οκτωβρίου ότι μπορεί να απομειώσει «μόνιμα» τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη για να αποφύγει τα υψηλά κόστη ενέργειας. Και προφανώς θ ΄ ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες.

Η BASF είναι ένας τεράστιος καταναλωτής ενέργειας και στο κεντρικό εργοστάσιο χρησιμοποιεί τόσο φυσικό αέριο όσο ολόκληρη η Ελβετία.

Εξίσου τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου χρειάζονται επίσης φαρμακοβιομηχανίες και κατασκευαστικές, που για να επιβιώσουν μπορεί να χρειαστεί να εγκατασταθούν αλλού, όπου υπάρχουν πιο φτηνές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων στη Γερμανία και στη Ευρώπη, το 9% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις γραμμές παραγωγής λόγω του ενεργειακού κόστους.

Μονόδρομος η μετεγκατάσταση

«Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι οι ενεργοβόρες δραστηριότητες, ιδιαίτερα στον χώρο των χημικών και του φαρμάκου, θα φύγουν σε άλλες περιοχές», εκτιμά ο Ρόμπιν Μπρουκς, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας.

Όσες δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια για να μετεγκτασταθούν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το κλείσιμο.

Μία τέτοια μικρομεσαία εταιρία είναι η Kadach, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας κρέατος από την εποχή του Γαλλο-πρωσικού πολέμου. Η εταιρία εδρεύει στο Σπρέμπουργκ της ανατολικής Γερμανίας και απασχολεί 100 άτομα..

Με βάση τα νέα συμβόλαια για το ρεύμα, που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο, η εταιρία θα πληρώνει οκτώ φορές ακριβότερα την ενέργεια, ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά και οι τιμές των πρώτων υλών.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνει να αντέχει. Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 2023 θα υποχωρήσει κατά 1,1%, κάτι που θα είναι οδυνηρό αλλά όχι καταστροφικό.

«Αναμένουμε σημαντική ύφεση, αλλά πιο ήπια σε σχέση με αυτά που είδαμε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημικής κρίσης», δήλωσε ο Γιάρι Στεν, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Οι αισιόδοξοι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στο γεγονός ότι η Γερμανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ μάλιστα οι τιμές του καυσίμου έχουν υποχωρήσει.

Αλλά η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δύσκολα θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση έχει ρίξει 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να απομειώσει το βάρος από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Εντούτοις η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και όσο οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται υψηλά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη γερμανική βιομηχανία.

Η προοπτική της πράσινης οικονομίας

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και δεν είναι εύκολο να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Γι αυτούς τους λόγους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την Γερμανία δεν βρίσκεται σε αυτόν τον χειμώνα, αλλά στον επόμενο.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος ακόμα χειρότερος», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ.

Ο Γιάρι Στεν πρόσθεσε ότι «όταν θα τελειώσει αυτός ο χειμώνας οι αποθηκευτικές δεξαμενές θα βρίσκονται πολύ χαμηλά και η Γερμανία θα δυσκολευτεί περισσότερο να τις αναπληρώσει τον επόμενο χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα αν η Κίνα ανακάμψει και αρχίσει να αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο».

Ένας άλλος κίνδυνος για την γερμανική βιομηχανία είναι η «από- παγκοσμιοποίηση» και η αποστασιοποίηση από την Κίνα, παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά τα επόμενα χρόνια, όπως παρατήρησε ο οικονομολόγος της Natixi, Ντερκ Σουμάχερ.

Κατά την εκτίμηση του Στεν η γερμανική βιομηχανία θα υποχρεωθεί να στραφεί στην έρευνα και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην αποκαλούμενη πράσινη οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Κώστας Σκρέκας: «Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για 10 χρόνια» (Video)

Προειδοποίηση από την ΤτΕ για νέα «κόκκινα» δάνεια – Επιτόκια και πληθωρισμός απειλούν με «έκρηξη» στα στεγαστικά

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04