search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:13
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ covid – Ένταση στην Επιτροπή για τις μάσκες στα νοσοκομεία

22.03.2023 16:38
meth_koronoios_epitropi_1200-700_2203_new

Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αλλαγή της διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ και πλέον δεν θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε ΜΕΘ covid-19, ούτε θα διαχωρίζονται οι Εντατικές σε covid-19 και non covid.

Με δεδομένο τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού και της δυνατότητας φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με εύρος σκευασμάτων κατά τη νοσηλεία τους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και το υπουργείο Υγείας δέχθηκε τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό σε όλες τις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει και για άλλα νοσήματα.

Ένταση για τις μάσκες στα νοσοκομεία

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μη υγειονομικούς εργαζομένους των μονάδων υγείας, με το επιχείρημα ότι εργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η πρόταση συζητήθηκε, προκαλώντας ενστάσεις από άλλα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, με την πλειονότητα της Επιτροπής να εκτιμά ότι είναι πρώιμη η χαλάρωση ή και άρση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στους υγειονομικούς σχηματισμούς.

Παράλληλα, άνοιξε και η συζήτηση για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 μέσα στα νοσοκομεία. Προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας, ώστε να μην απομονώνονται αποκλειστικά σε κλινικές covid.

Για παράδειγμα, προτάθηκε οι ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη να εισάγονται και να νοσηλεύονται στις παθολογικές και τις πνευμονολογικές κλινικές, και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί πχ για κάποια επέμβαση, και βγαίνει θετικό το τεστ κατά τον προ εγχειρητικό έλεγχο, να παραμένουν στην κλινική εισαγωγής και να μην μετακινούνται σε κλινική covid.

Ποια μέτρα έχουν χαλαρώσει

Υπενθυμίζεται πως από τις 27 Μαρτίου και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στονδημόσιο τομέα δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test

Πιο αναλυτικά στο ΦΕΚ με ημερομηνία 18 Μαρτίου, σημειώνεται στο άρθρο 63 πως:

«Η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023, μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Η λήξη της είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες μέρες, σε άλλο ΦΕΚ, στο οποίο αναφερόταν ότι παραμένει υποχρεωτικό μέχρι τις 27 Μαρτίου 2023. Διευκρινίζεται ωστόσο, πως σε περίπτωση νόσησης, παραμένει υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή του θετικού τεστ.

«Η ισχύς του άρθρου τριακοστού πρώτου του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023».

Διαβάστε επίσης:

Γιάνης Βαρουφάκης: Ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας για την επίθεση στα Εξάρχεια

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Για πρώτη φορά τα τεθωρακισμένα Marder και τα μαχητικά F-16 Viper – Γιατί «κόπηκε» το ιππικό

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 9 ετών σε 23χρονο – Σκότωσε τον πατέρα του, ο οποίος τον κακοποιούσε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10