search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:56
MENU CLOSE

Λύθηκε το μυστήριο με τον κομήτη Ουμουαμούα που… «έμοιαζε» με διαστημόπλοιο εξωγήινων (Videos)

23.03.2023 17:45
komitis_new

Επιτέλους έλυσαν ένα μυστήριο οι επιστήμονες και μάθαμε τι είναι το αποκαλούμενο «διαστρικό αντικείμενο» Ουμουαμούα, το οποίο κάποιοι αστροφυσικοί υποστήριζαν ότι ίσως και να ήταν διαστημόπλοιο εξωγήινων.

Ο κομήτης Ουμουαμούα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τηλεσκόπια στη Χαβάη, τον Οκτώβριο του 2017. Δεν έχει κάποιο ορατό νέφος αερίων να το περιβάλλει, όπως άλλοι κομήτες και οι ευφάνταστοι μίλησαν για.. εξωγήινους

Ένα πούρο στο διάστημα

Ο κομήτης αυτός έχει σχήμα πούρου. Ναι, μοιάζει με πούρο που ταξιδεύει… ανέμελο στο διάστημα και το 2017 όταν πέρασε κοντά από τη Γη κινείτο με ταχύτητα 156.482 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν ταχύτητα που οι επιστήμονες συμπέρανα ότι δεν θα μπορούσε να είχε παραχθεί από την βαρύτητα από τον ήλιο.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τηλεσκόπιο στη Χαβάη, στις 19 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς και μέσα σε μία εβδομάδα οι αστροφυσικοί το κατέγραψαn άλλες 34 φορές. Πήρε το όνομά του από την λέξη «ουμουαμούα», που στη διάλεκτο της Χαβάης σημαίνει «ο κομιστής μηνύματος», ο «πρόσκοπος».

Αυτό το διαστρικό αντικείμενο πυροδότησε την φαντασία των αστροφυσικών. Αν ήταν κομήτης, γιατί δεν είχε την κλασική συμπεριφορά των κομητών- δηλαδή μία ουρά από σκόνη και πάγο;  Αλλά ο συγκεκριμένος δεν είχε την κώμη που δημιουργείται από τα αέρια που εκλύονται όταν πλησιάζει ένας κομήτης στον ήλιο.

Ο αστεροειδής έχει μήκος περίπου 400 μέτρων και το μήκος του είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το πλάτος του- τέτοιες διαστάσεις δεν έχουν παρατηρηθεί άλλοτε στο ηλιακό μας σύστημα. Έχοντας το μέγεθος του ουρανοξύστη Γκέρκιν στο Λονδίνο, κάποιοι αστρονόμοι δήλωσαν βέβαιοι πως το πιλοτάριζαν εξωγήινοι…

Η λύση του μυστηρίου

Το μυστήριο λύθηκε από ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια και Κόρνελ, στις ΗΠΑ, οι οποίοι έδωσαν μια πιο… απλή εξήγηση.

Η έλλειψη κώμης μπορεί να οφείλεται στο ότι ο μικρός κομήτης αποβάλλει ένα λεπτό κέλυφος αερίου υδρογόνου που δεν το ανιχνεύουν τα τηλεσκόπια.

Η Δρ Τζένι Μπέργκνερ, συντάκτρια της νέας μελέτης για τον κομήτη Ουμουαμούα  δήλωσε ότι «σε ένα κομήτη μήκους αρκετών χιλιομέτρων η εκτόξευση αερίων προέρχεται από ένα πραγματικά λεπτό κέλυφος σε σχέση με τον όγκο του αντικειμένου, άρα από άποψη σύνθεσης και με οποιονδήποτε όρο επιτάχυνσης, δεν περιμένουμε  απαραίτητα ότι θα έχουμε ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα. Αλλά επειδή το Ουμουαμούα είναι τόσο μικρό, νομίζουμε ότι στην πραγματικότητα παρήγαγε αρκετή δύναμη για να ενεργοποιήσει την επιτάχυνση».

Έτσι οι ερευνητές των τριών πανεπιστημίων μας… προσεδάφισαν και έδωσαν μία απολύτως γήινη εξήγηση: ο κομήτης Ουμουαμούα δεν είναι διαστημόπλοιο εξωγήινων και μάλιστα συμπεριφέρεται όπως ακριβώς θα αναμενόταν…

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα: Έκθεση «φωτιά» για αστυνομική βία, υποκλοπές, μεταναστευτικό

Τουρκία: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Γαλλία: Με νέα γενική απεργία απαντούν τα συνδικάτα στον Εμανουέλ Μακρόν (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:47