search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Γαλλία: Με νέα γενική απεργία απαντούν τα συνδικάτα στον Εμανουέλ Μακρόν (Videos)

23.03.2023 13:35
gallia_strike_new

Τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα κάνουν σήμερα επίδειξη δύναμης με τη νέα πανεθνική γενική απεργία, ρίχνοντας το γάντι στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης με την απόφαση να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Ο 45χρονος Γάλλος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το βάρος της αντιδημοφιλίας των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, τις οποίες χαρακτήρισε «απαραίτητες» και «συμφέρουσες για τη χώρα».

Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν επιβίωσε οριακά των προτάσεων μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση στην εθνοσυνέλευση, αλλά ο Μακρόν είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη εσωτερική κρίση από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Ο πρόεδρος Μακρόν που εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με την υπόσχεση να προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον θυμό από τα σχέδια για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε το μεσημέρι, την ώρα που οι περισσότεροι Γάλλοι εργάζονται.

Παρά την προσπάθεια Μακρόν να ρίξει γέφυρες, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι μόλις το 28% των Γάλλων τον κρίνει θετικά – ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από την εποχή των Κίτρινων Γιλέκων, το 2018-2019.

Ο Φιλίπ Μαρτίνες, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT σχολίασε ότι οι δηλώσεις Μακρόν δείχνουν ότι «περιφρονεί τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν». «Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο της δημοκρατίας είναι να κατεβάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνες.

Για σήμερα τα συνδικάτα προγραμματίζουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που άρχισαν στα μέσα Ιανουαρίου. Η αστυνομία από την άλλη πλευρά κινητοποιεί 12.000 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 5.000 αναπτύσσονται στο Παρίσι, καθώς εκφράζονται φόβοι για ταραχές.

Λόγω της γενικής απεργίας τα μισά δρομολόγια των τρένων ακυρώνονται, στους δρόμους θα εξακολουθήσουν να σχηματίζονται βουνά από σκουπίδια, τα μπλόκα στα διυλιστήρια θα συνεχιστούν -με πιθανά προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων– και οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν. Προβλήματα υπάρχουν και στα αεροδρόμια.

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις εγείρουν προβλήματα και για το κατά πόσο η Γαλλία μπορεί να υποδεχτεί τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος αναμένεται να φτάσει την Κυριακή, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Μεντβέντεφ: Ενδεχόμενη σύλληψη Πούτιν θα αποτελέσει «κήρυξη πολέμου»

Τραμπ: Διασκέδαζε στη Φλόριντα περιμένοντας να… συλληφθεί – «Ήταν ευδιάθετος και χαμογελαστός»

Σι και Πούτιν βάζουν δύσκολα στις ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:07