search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:57
MENU CLOSE

Στο Ισραήλ οι γυναίκες διαμαρτύρονται και προειδοποιούν για μια δυστοπία (Photos/Videos)

23.03.2023 18:05
israel

Έχουν γίνει πλέον αναπόπαστο στοιχείο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και 12 εβδομάδες στο Ισραήλ: γυναίκες με κατακόκκινες ρόμπες και λευκά σκουφιά, με σκυμμένα κεφάλια και χέρια ενωμένα μπροστά στην ποδιά τους. 

Είναι ντυμένες σαν χαρακτήρες από το δυστοπικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ, The Handmaid’s Tale και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

Οι γυναίκες, που αυξάνονται σε αριθμό καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λένε ότι διαμαρτύρονται για να αποκρούσουν αυτό που πιστεύουν ότι θα είναι ένα σκοτεινό μέλλον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιό της για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

«Αυτή η επίδειξη είναι μια αναπαράσταση των πραγμάτων που φοβόμαστε», είπε ο Moran Zer Katzenstein, ιδρυτής της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών Bonot Alternativa.

«Οι γυναίκες θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν» στο πλαίσιο της γενικής αναμόρφωσης, πρόσθεσε.

Σε μια κίνηση που έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες αντδράσεις, η κυβέρνηση του Νετανιάχου πιέζει να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο και να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, βήματα που λένε ότι θα δώσει την εξουσία στους εκλεγμένους νομοθέτες και θα κάνουν τα δικαστήρια λιγότερο παρεμβατικά. Οι επικριτές λένε ότι η κίνηση ανατρέπει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών του Ισραήλ και το ωθεί προς την απολυταρχία.

Η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθε εβδομάδα.

Αξέχαστες στο πλήθος όμως είναι οι γυναίκες με τις κόκκινες ρόμπες, μετατρέποντας τις κατά τα άλλα συνηθισμένες σκηνές διαμαρτυρίας σε ένα απόκοσμο θέαμα.

Η εμφάνισή τους έχει σκοπό να αναδείξει την ιδέα ότι το Ισραήλ, που αυτοπαρουσιάζεται ως η μόνη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ανατριχιαστική δυστοπία όπου οι γυναίκες χάνουν τα δικαιώματά τους.

Το μυθιστόρημα της Άτγουντ του 1985 για μια φουτουριστική πατριαρχική κοινωνία όπου οι υπηρέτριες αναγκάζονται να κάνουν παιδιά για τους ηγέτες, έχει επανεμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ως πολιτιστικός λίθος χάρη στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά. Τα θέματα της γυναικείας υποταγής και της ανδρικής κυριαρχίας έχουν απήχηση στις γυναίκες σήμερα που βλέπουν απειλές στα όρια των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, ή στην περίπτωση του Ισραήλ, στην άνοδο της συντηρητικής, θρησκευτικής κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, η πιο δεξιά που έχει υπάρξει ποτέ, είναι σε συντριπτική πλειοψηφία άντρες. Μόνο εννέα από τα 64 μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου είναι γυναίκες. Τα υπερορθόδοξα κόμματα, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία του συνασπισμού, αρνούνται την ένταξη των γυναικών μελών εξ ολοκλήρου.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε άνδρες και γυναίκες να υπηρετούν μαζί σε στρατιωτικές μονάδες μάχης, ενώ οι κυβερνώντες εταίροι του έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για διακρίσεις κατά των LGBTQ ατόμων και των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

Το κοστούμι, το οποίο ενσαρκώνει παγκοσμίως την απειλή για τις γυναίκες υπό την πατριαρχία, έχει χρησιμοποιηθεί σε διαδηλώσεις αλλού. Οι Αμερικανίδες που εναντιώνονται στους συντηρητικούς υποψηφίους του Ανωτάτου Δικαστηρίου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν φορέσει το ένδυμα, όπως και οι Ιρανές που διαδηλώνουν στη Βρετανία για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν και οι Πολωνέζες που ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Αλλά με την κρίση στο Ισραήλ να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι γυναίκες με τα κόκκινα έχουν γίνει βασικός πυλώνας στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ο αριθμός τους αυξάνεται. Περίπου 1.000 γυναίκες φόρεσαν τις ρόμπες σε πρόσφατη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ.

Γίνονται επίσης ορατές. Η ίδια η Άτγουντ έχει κάνει retweet αρκετές αναρτήσεις για τις γυναίκες. Και ο Simcha Rothman, ο βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρωτοστατούσε στην αναθεώρηση, τις επέκρινε, ενώ ισχυρίζεται ότι οι νομικές αλλαγές θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Ισραήλ.

«Είμαι προσεκτικός στις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις και στην ευχάριστη θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με το νομικό σχέδιο. Τι δεν δέχομαι; Μια εκστρατεία εκφοβισμού που υποκινεί ψευδώς ότι το Ισραήλ θα γίνει “Η ιστορία της υπηρέτριας”», έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Η μεταρρύθμιση δεν θα βλάψει την προστασία των γυναικών».

Διαβάστε επίσης:

Λύθηκε το μυστήριο με τον κομήτη Ουμουαμούα που… «έμοιαζε» με διαστημόπλοιο εξωγήινων (Videos)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα: Έκθεση «φωτιά» για αστυνομική βία, υποκλοπές, μεταναστευτικό

Τουρκία: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:57