search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:19
MENU CLOSE

Τρένα: Σε κακή κατάσταση τα τούνελ της Kακιάς Σκάλας και ο σταθμός Αφιδνών – Καμία εργασία αποκατάστασης στις διαλυμένες γραμμές (Video)

23.03.2023 22:34
TRENO-SIDIRODROMOS-12-NEW

Παρά τις υποσχέσεις για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν έχει γίνει ακόμη καμία εργασία αποκατάστασης των ζημιών.

Σύμφωνα με αυτοψία του Open, η σήραγγα της Κακιάς Σκάλας με μήκος 2,5 χιλιόμετρα δεν έχει ρεύμα, φωτισμό, εξαερισμό, και πυρασφάλεια, κάτι που αποδεικνύει πως καμία εργασία αποκατάστασης δεν έχει γίνει στις γραμμές. Και όλα αυτά μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγια των επιβατικών αμαξοστοιχιών από Αθήνα προς το Κιάτο. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι σήραγγες της Κακιάς Σκάλας που έχουν λεηλατηθεί από τους κυνηγούς του χαλκού – σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση – δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

«Το πρόβλημα με την Κακιά Σκάλα είναι χρόνιο. Έχει λεηλατηθεί εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή και χρόνια με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση που βλέπετε εσείς, εμείς την ξέρουμε χρόνια. Το πρωί τα φτιάχναμε, το βράδυ τα κλέβανε. Τόσο καιρό το τρένο πήγαινε από κει κανονικά» τόνισε o Παντελής Μπαριανός, αντιπρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Σημειώνεται, ότι πριν από 5 ημέρες κλιμάκιο του ΟΣΕ βρέθηκε και έκανε αυτοψία στη σήραγγα όπου κατέγραψε τις σοβαρές ελλείψεις.

Και στον σταθμό των Αφιδνών, η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική. Τα φανάρια είναι κολλημένα στο κόκκινο και οι καλωδιώσεις παραμένουν κομμένες. Η εικόνα παραμένει η ίδια λίγες μέρες μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε το OPEN με τα καλώδια της φωτοσήμανσης παραμένουν κομμένα δεν έχουν επιδιορθωθεί και η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια.

«Όλο το κομμάτι από το ΣΚΑ μέχρι την Οινόη δεν έχει φωτοσήμανση. Αν δουλεύανε δηλαδή θα έπρεπε το κόκκινο να είναι πράσινο ή αν πας από την έξοδο του σταθμού θα δεις ότι είναι πορτοκαλί ενώ θα έπρεπε να είναι πράσινο» ανέφερε εργαζόμενη του ΟΣΕ.

Εν τω μερταξύ, βανδαλισμένες είναι οι υποδομές του ΟΣΕ και στην περιοχή των Αχαρνών – με τους κατοίκους να καταγγέλλουν πως πανάκριβος εξοπλισμός έχει αφεθεί στην τύχη του. «Τα ασανσέρ είναι χαλασμένα και από την δεξιά πλευρά και από την αριστερή. Ταλαιπωρείται όλος ο κόσμος» δήλωσε πολίτης.

Η τύχη της γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη

Η ολοκαίνουργια γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη παραμένει μία γραμμή φάντασμα εξαιτίας αστοχιών στο τούνελ αυτό, οι οποίες, δεν έχουν επιδιορθωθεί, ενώ μάλιστα έχει εκπονηθεί και μελέτη η οποία προβλέπει στην αποκατάσταση των φθορών με χρηματοδότηση ύψους 3 εκ ευρώ.

Οι εικόνες μαρτυρούν την εγκατάλειψη σε ένα έργο εκατομμυρίων. Σε πολλά σημεία η γραμμή είναι ακόμα μονή, ενώ τα τούνελ καταρρέουν.

«Υπήρχε έντονη παθολογία. Πολλές βλάβες, ρωγμές, αποκολλήσεις σκυροδέματος, περιοχές κούφιες – που το μπετό δηλαδή ήταν πορώδες – κυρίως λόγω κατασκευαστικών κακοτεχνιών» ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Βαρδάκης.

Λίγα μέτρα μακριά από το τούνελ έχει κατασκευαστεί υπερσύγχρονη στάση η οποία όμως λόγω μη παράδοσης του έργου ρημάζει κυριολεκτικά στο πέρασμα του χρόνου. Στη θέση τους είναι και οι πυλώνες της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται.

Οι σοβαρές παραλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο ναι μεν έχουν αρχίσει να καταγράφονται από κλιμάκια του ΟΣΕ, άγνωστο όμως παραμένει πότε θα επιδιορθωθούν.

ΟΣΕ: Στα «τυφλά» τα τρένα

Την ίδια ώρα νέα έγγραφα που δείχνουν το «χάος» που επικρατεί στις γραμμές του ΟΣΕ έφερε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας.

Ο ίδιος με ανάρτησή του αποκαλύπτει ότι στο δοκιμαστικό δρομολόγιο Ειδομένης εντοπίστηκαν χόρτα στις γραμμές, σβηστά σήματα, κακή έως καθόλου επικοινωνία, τυφλά σημεία, ανύπαρκτο σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα τα χειρόγραφα σημειώματα παραμένουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η φωτογραφία με το δελτίο ειδοποίησης το οποίο είναι χειρόγραφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες των μηχανοδηγών η γραμμή χαρακτηρίστηκε «λειτουργική».

Στον ανακριτή όλα τα έγγραφα για την επικινδυνότητα των σιδηροδρόμων – «Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση στη Λάρισα»

Επί 3 ώρες κατέθεταν στον εφέτη ανακριτή οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών σωματείων της Hellenic Train και του ΟΣΕ για την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του σωματείου μηχανοδηγών ΟΣΕ Κώστα Γενηδούνια, τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων της Hellenic Train Νίκο Λάζου, και τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών Γιάννη Ντίτσα.

Παρουσίασαν έγγραφα και εξώδικα που είχαν σταλεί στις αρμόδιες αρχές όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την επικινδυνότητα των σιδηροδρομικών διαδρομών. Ο καθένας από την μεριά του κατέθεσε στοιχεία, έγγραφα και ανακοινώσεις των σωματείων που αφορούσαν καταγγελίες και άλλα αιτήματα των εργαζομένων για διάφορα προβλήματα που υπήρχαν κατά καιρούς στον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τόσο ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγών, όσο ο εκπρόσωπος του επιχειρησιακού σωματείου της Hellenic Train και ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του σιδηροδρόμου, είπαν ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει έργα που δεν έγιναν, έθεσαν ζητήματα ασφάλειας, μίλησαν για την τηλεδιοίκηση που δεν υπάρχει πάρα σε κάποιους συγκεκριμένους σταθμούς και όχι στον σταθμό της Λάρισας, και ανέφεραν ότι τα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού και έργων.

Την Παρασκευή απολογούνται οι δύο σταθμάρχες που έπρεπε να είναι στη θέση τους μέχρι τις 11 το βράδυ και φέρεται να έφυγαν νωρίτερα. Κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακούργημα.

Στόχος του ανακριτή, ο οποίος συνεχίζει την διαδικασία της έρευνας, είναι να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, να κατανοηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες.

Διαβάστε επίσης:

25η Μαρτίου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Αθήνα λόγω της παρέλασης

Έληξε η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου

Δίκη για Μάτι: «Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν κανένας εκεί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:18