search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:42
MENU CLOSE

Γαλλία: Στη σκιά έντονων αναταραχών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία

24.03.2023 09:12
carolos new

Προβληματισμό προκαλεί στη γαλλική κοινή γνώμη η προγραμματισμενη επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στο Παρίσι.

Όπως είναι γνωστό η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών και πολλές αντιδράσεις, απεργίες, διαδηλώσεις.

Οι απεργίες στη Γαλλία δημιουργούν προβλήματα στην επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου, αλλά και στην κυβέρνηση Σούνακ, που ήλπιζε ότι η αίγλη μιας βασιλικής περιοδείας θα υπογράμμιζε τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των αγγλογαλλικών δεσμών που είχαν φθαρεί έντονα από το Brexit.

Ωστόσο, σύμφωνα με το AP, ο θυμός για την απόφαση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια επισκιάζει τη συνάντηση φιλίας.

Αντ’ αυτού, η επίσκεψη του Καρόλου θεωρείται μια περιττή επίδειξη κληρονομικού προνομίου.

«Είναι πολύ κακός συγχρονισμός. Κανονικά, οι Γάλλοι θα καλωσόριζαν έναν Βρετανό βασιλιά. Αλλά αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται είναι σε εγρήγορση για κάθε ένδειξη προνομίου και πλούτου» δήλωσε ο συγγραφέας Στίβεν Κλαρκ, με έδρα το Παρίσι, συγγραφέας του βιβλίου «Elizabeth II, Queen of Laughs».

Όπως σημειώνει το AP, με τα σκουπίδια να κατακλύζουν το Παρίσι, η εικόνα που θα αντικρίσει ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Χωρίς κόκκινο χαλί και σημαίες

Το γαλλικό συνδικάτο CGT union ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα μέλη του στη Mobilier National, υπεύθυνη για την παροχή σημαιών, κόκκινων χαλιών και επίπλων για τα δημόσια κτίρια, δεν θα συνδράμει στην προετοιμασία μιας κυριακάτικης δεξίωσης για τον βασιλιά κατά την άφιξή του στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, το Ελιζέ δήλωσε ότι εργαζόμενοι που δεν απεργούν θα στήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα θέλει τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα να επισκέπτονται το Μουσείο Ορσέ, να καταθέτουν στεφάνια στην Αψίδα του Θριάμβου και να απολαμβάνουν δείπνο στο παλάτι των Βερσαλλιών.

Πάντως, το πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους δεν είναι ακόμα σαφές και θα μπορούσε να καταρτιστεί τελευταία στιγμή, είπε πηγή προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν στο AFP. «Το πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο επεξεργασίας και από τα δύο μέρη», σημείωσε.

«Σχεδιάζουν να πάνε στις Βερσαλλίες. Δεν φαίνεται καλό. Αυτό φαίνεται πολύ 1789», δήλωσε ο Κλαρκ. Οι πολυτελείς Βερσαλλίες θεωρούνται από πολλούς ισχυρό σύμβολο κοινωνικών ανισοτήτων και υπερβολής.

«Απίστευτο! Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, έναν Ρεπουμπλικανό μονάρχη, να υποδέχεται τον βασιλιά Κάρολο στις Βερσαλλίες, ενώ ο κόσμος διαδηλώνει» δήλωσε στο BFMTV η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής των Πράσινων, υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω απο τις Βερσαλλίες

Για να περιοριστεί το ενδεχόμενο διαταραχών στο βασιλικό δείπνο, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά γύρω από τις Βερσαλλίες. Το AP, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει τη σχέση αγάπης-μίσους των Γάλλων με τους βασιλείς αλλά και το πόσο δημοφιλής ήταν στη χώρα η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Το πρόβλημα με τον Κάρολο είναι ότι δεν είναι η βασίλισσα. Ήταν πολύ αγαπητή εδώ», δήλωσε η κάτοικος του Παρισιού Ζεραλντίν Ντουμπερέτ. «Ο Κάρολος δεν έχει τόσο καλή φήμη εδώ. Φαίνεται λίγο κακομαθημένος», πρόσθεσε.

Βασιλιάς Κάρολος: Τον περιμένουν με ενθουσιασμό στο Μπορντό

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι Γάλλοι που σέβονται την περιβαλλοντική ευαισθησία του βασιλιά Καρόλου. Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μαζί με την Καμίλα αναμένεται να επισκεφθούν το Μπορντό, που πέρυσι καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Μάλιστα, αναμένεται να βρεθούν στον αμπελώνα και οινοποιείο του κτήματος Smith Haut Lafite.

Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι, ωστόσο, φέρεται να είναι ενθουσιασμένοι με την επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου.

«Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι ο Κάρολος σχεδιάζει να έρθει στο Μπορντό. Έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση -και ιστορική- με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοχή παρέμεινε αγγλική για τρεις αιώνες. Είναι στο DNA μας» δήλωσε η Cecile Ha, του Συμβουλίου Οίνου του Μπορντό, προσθέτοντας: «Στο Παρίσι κάνουν πολιτική, εδώ, στο Μπορντό, μάς αρέσει ο Κάρολος, επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες ισχυρές δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα»

Διαβάστε επίσης

Ανατριχίλα στον Ισημερινό – Βρήκαν τρία κομμένα, ανθρώπινα κεφάλια!

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παραθυράκι» Μπλίνκεν για διαπραγμάτευση των συνόρων με την Μόσχα

ΗΠΑ: Άνευ προηγουμένου η λογοκρισία βιβλίων στις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα σχολεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:42