search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 22:24
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Άνευ προηγουμένου η λογοκρισία βιβλίων στις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα σχολεία

24.03.2023 06:00
vivliothiki 876- new

Οι απόπειρες απαγόρευσης βιβλίων ή της επιβολής περιορισμών στις σχολικές και δημόσιες βιβλιοθήκες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2022 της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών (ALA).

Η Ένωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών δέχτηκε τον περασμένο χρόνο περισσότερες από 1200 αιτήσεις για απαγορεύσεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2021 και μακράν περισσότερες από οποιοδήποτε άλλοτε έτος στα 20 χρόνια που διατηρούνται σχετικά αρχεία.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει η Ντέμπορα Κάλντγουελ-Στόουν, που διευθύνει το γραφείο Πνευματικής Ελευθερίας της ALA. «Τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξουθενωτικά, τρομακτικά»…

Τα στοιχεία αφορούν όχι μόνο στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για λογοκρισία, αλλά και στην αλλαγή των επιχειρημάτων. Πριν από λίγα χρόνια, τέτοια θέματα έθεταν κάποιοι γονείς και αναφέρονταν σε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Τώρα τα αιτήματα λογοκρισίας αφορούν πολλούς τίτλους βιβλίων συγχρόνως και συντονίζονται από ομάδες που δρουν σε παναμερικανικό επίπεδο, όπως η ομάδα Μητέρες για την Ελευθερία, που λέει ότι έχει ως αποστολή «να ενώσει, να εκπαιδεύσει και να δώσει τα μέσα σε γονείς για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης».

Τον περασμένο χρόνο υποβλήθηκαν ενστάσεις για περισσότερα από 2.500 βιβλία, ενώ το 2021 οι ενστάσεις αφορούσαν 1.858 τίτλους και το 2019, 566 βιβλία. Σε πολλές ενστάσεις εκφράζονται συγχρόνως αντιρρήσεις για πολλά βιβλία.

Απειλές και στοχοποίηση

Επιπλέον καταγράφονται κρούσματα με πολίτες και οργανώσεις να διατυπώνουν απειλές και να ασκείται βία εναντίον βιβλιοθηκονόμων, που τολμούν να εκφράσουν αντιρρήσεις σε αυτές τις ενστάσεις.

«Κάθε μέρα επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμοι κάθονται κάτω με τους γονείς για να δουν ποιο βιβλίο είναι καλύτερο για τις ανάγκες των παιδιών τους. Τώρα πολλοί εργαζόμενοι σε βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν απειλές εναντίον της δουλειάς τους, της προσωπικής ασφάλειάς τους και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλές για δικαστικές διώξεις επειδή έδωσαν κάποια βιβλία σε νέους» δήλωσε η πρόεδρος της ALA, Λίσα Κανάνι.

Κάποια βιβλία γίνονται στόχος των φιλελεύθερων λόγω της ρατσιστικής φρασεολογίας τους- κι ανάμεσα σε αυτά είναι «Οι Περιπέτειες του Χόκλμπερι Φιν», του Μάρκ Τουέιν. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ενστάσεων υποβάλλονται από συντηρητικούς, με στόχο την κοινότητα LGBTQ.

Νόμοι που διευκολύνουν τον περιορισμό βιβλίων σε δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολεία έχουν περάσει ή συζητιούνται στις πολιτείες της Αριζόνα, της Άιοβα, του Τέξας, του Μιζούρι και της Οκλαχόμα.

Στη Φλόριντα, όπου ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις έχει υπογράψει νόμους που προβλέπουν την προληπτική ανάγνωση βιβλίων ώστε να μην μπαίνουν σε σχολικές βιβλιοθήκες έργα που διαπραγματεύονται θέματα φύλου και φυλής, πολλά βιβλία έχουν αποσυρθεί από τις βιβλιοθήκες των γυμνασίων και των σχολείων, μεταξύ των οποίων έργα της Τόνι Μόρισον, αλλά και του μπεστελερίστα Τζέιμς Πάτερσον. Κατά τον Ντε Σάντις οι καταγγελίες για μαζική απαγόρευση βιβλίων είναι «φάρσα» και όσοι τις υποστηρίζουν «επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία μας για να κάνουν καθοδήγηση».

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Και άλλα όπλα ζητά ο Ζελένσκι – Γιατί θέλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς;

Καυγάς μεταξύ Έλον Μασκ και ΠΟΥ – «Να μην διασπείρει fake news» ζήτησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους

Ρωσία: Συναγερμός από φωτιά σε εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων πυρηνικού πυραύλου – Απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 22:24