search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:29
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ σε Ανδρουλάκη: Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός το λήγει ο λαός με την ψήφο του

24.03.2023 08:42
tsipras_androulakis_new

Οι υποκλοπές επανήλθαν στο προσκήνιο μέσω της προχθεσινής συνέντευξης Ανδρουλάκη, όπως και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ενώ συνεχίστηκε χθες η αντιπαράθεση για τα Τέμπη αλλά και για την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Στο μεταξύ σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 10 π.μ. προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρό του Ιωάννη Σαρμά.

Το θέμα των υποκλοπών επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνέντευξή του ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός τον είχε πλησιάσει πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, στην δεξίωση για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας ρωτώντας τον γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την αλλαγή ηγεσίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), δηλαδή το «ξήλωμα» του Κ. Μενουδάκου από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασε χθες με ανακοίνωσή του, η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπάσει τη συναίνεση Ανδρουλάκη για την απομάκρυνση του κ. Μενουδάκου από την Αρχή επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται μέχρι σήμερα γνώριζε πολύ καλά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται με τρόπο σοκαριστικό, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «όχι απλά ήξερε για τη παρακολούθηση Ανδρουλάκη και δεκάδων ακόμη πολιτικών, αλλά επιχείρησε με χειρουργικό τρόπο να κλείσει πιθανές τρύπες και να συγκαλύψει τα ίχνη του, τοποθετώντας έναν ακόμη “Δούρειο Ίππο” σε μια κρίσιμη θέση, έναντι δυο ακέραιων, όπως αποδείχτηκε, λειτουργών που δε μπορούσε να ελέγξει».

H Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας και τις αποκαλύψεις των New York Times για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ από την ΕΥΠ και το Predator που επιβεβαίωσαν τις προ μηνών καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον πρωθυπουργό αφού σιωπά εδώ και τέσσερις μέρες γι’ αυτό το θέμα, να δώσει τουλάχιστον μια απάντηση για ποιο λόγο «σχεδίαζε από τον περασμένο Ιούλιο και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, την αντικατάσταση Μενουδάκου και τη κατάργηση Ράμμου με μια μόνο κίνηση».

Η αναφορά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη ήρθε ως απάντηση στους ισχυρισμούς που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχει δεχτεί να τον συναντήσει, και το γεγονός ότι τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δημοσιοποιήσει αυτό το γεγονός, συνιστά για την Κουμουνδούρου μια ένδειξη περαιτέρω επιδείνωσης της «σχέσης» Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την προοπτική συνεργασιών μετεκλογικά.

Εν τούτοις, όσο συνεχίζει τις ίσες αποστάσεις σε σχέση με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιέζει.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προβληματική η γραμμή Ανδρουλάκη πως θα συνεργαστεί με όποιον έρθει πρώτος, ενώ έχει πει ότι θέλει να σχηματίσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. «Με ποιον θα τη σχηματίσει; με τον Μητσοτάκη;» ρωτούν.

«Κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει συζήτηση με βάση το πρόγραμμα» ανέφερε χθες ο επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο…θόρυβος. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός το λήγει ο λαός με την ψήφο του», είπε χαρακτηριστικά.

Και διευκρίνισε λέγοντας πως «το ερώτημα είναι αν θέλουμε προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ -δηλαδή δημόσιο ΕΣΥ-, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μια επιθεώρηση εργασίας που θα κάνει τη δουλειά της. Αν κάποιος λέει ότι τα θέλει αυτά και ταυτόχρονα ότι θα συζητήσει με τη ΝΔ, κάτι από τα δύο δεν εννοεί».

Ομοίως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Open σχολίασε την δήλωση Ανδρουλάκη ότι «θέλει ένα ισχυρό ποσοστό για να υποδείξει εκείνος τον πρωθυπουργό και να επιχειρήσει να διαμορφώσει προϋποθέσεις κυβέρνησης». Ειδικότερα, ανέφερε πως εφόσον «δεν διαχωρίζει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, αφού λέει ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα», αναρωτιέται κανείς «πώς θα ήταν δυνατό να εφαρμοστεί ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα το οποίο ευαγγελίζεται ότι έχει ο κύριος Ανδρουλάκης με συγκυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι λόγια κενά περιεχομένου».

Όσο για το μετεκλογικό τοπίο συνεργασιών ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής /ΠΑΣΟΚ «θα βρεθεί, σε ένα δίλημμα το οποίο θα είναι αμείλικτο: Είτε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είτε με δική του επιλογή να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες είναι δεδομένο ότι η πόλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ θα υποστεί πολύ μεγάλη εκλογική πίεση». Κάτι που απαντά εκ νέου και στη θέση Ανδρουλάκη περί υπόδειξης άλλου πρωθυπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως «η στρατηγική την οποία έχει υιοθετήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι μια αδιέξοδη στρατηγική» και πως το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία, «τραυματίζει τον εαυτό του».

Διαβάστε επίσης:

Σκέφτεται σοβαρά η ΝΔ το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών;

Οικονόμου: Με έκθεση του 2018 απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για το «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κουτσούμπας στο Παρίσι: Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στα γαλλικά (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:28