search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:52
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Τα… δηλητηριώδη σχόλια βρετανικών ΜΜΕ κατά του Μακρόν για την αναβολή της επίσκεψης στη Γαλλία (videos)

24.03.2023 17:06
karolos_vretania_gallia_2403_1200-700_new

Ο Βρετανός μονάρχης επρόκειτο να φτάσει στην Γαλλία την Κυριακή, για τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη που θα έκανε στο εξωτερικό ως βασιλιάς αφότου διαδέχθηκε την Ελισάβετ. Όμως η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία και ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα στο επίσημο πρόγραμμα του Καρόλου, είχε ως συνέπεια να αναβληθεί η επίσκεψη κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

«Κάποιοι φοβήθηκαν ότι το λαμπερό επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες θα κλιμάκωνε τον θυμό των διαδηλωτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η γαλλική Le Monde.

Η αναβολή της επίσκεψης έγινε μετά από πρωτοβουλία του Μακρόν. «Η απόφαση ελήφθη με τη συναίνεση όλων των πλευρών, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση την αναβολή της επίσκεψης», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων που θέλει να επιφέρει ο Μακρόν στο συνταξιοδοτικό είχε προκαλέσει ανησυχία τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Λονδίνο και οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο βασιλικό πρόγραμμα. Όμως τελικά αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί η επίσκεψη η οποία «θα αναδιοργανωθεί το συντομότερο δυνατό», όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του πιο ριζοσπαστικού συνδικάτου είχε προειδοποιήσει από χθες ότι όλοι ήταν έτοιμοι για να υποδεχτούν τον βασιλιά Κάρολο «με μια πολύ ωραία γενική απεργία».

Από την άλλη πλευρά του καναλιού, ο βρετανικός Guardian στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η απόφαση για αναβολή της πρώτης επίσημης επίσκεψης του βασιλιά στο εξωτερικό ελήφθη «εν μέσω μαζικών απεργιών και διαδηλώσεων». Στην ανακοίνωση του Ελυζέ εκφράζεται η ελπίδα ότι η Γαλλία θα υποδεχτεί τον βασιλιά «σε συνθήκες που αρμόζουν στις φιλικές μας σχέσεις… το ταχύτερο δυνατό».

https://www.youtube.com/watch?v=XTod36gsJE0&ab_channel=GuardianNews

Ο πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του επρόκειτο να δώσουν ένα επίσημο δείπνο προς τιμή του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα, στις Βερσαλλίες που κάποτε ήταν το παλάτι των γάλλων βασιλιάδων. Από εκεί θα ταξίδευαν στο Μπορντό με τρένο. Όμως οι μηχανοδηγοί κήρυξαν απεργία τη μέρα που επρόκειτο να ταξιδέψει με το τρένο ο βασιλιάς και η εικόνα των Βερσαλλιών κατά το επίσημο δείπνο μάλλον θα ήταν άλλος ένας λόγος για να βγουν στους δρόμους οι Γάλλοι, που ζητούν από τον Μακρόν να πάρει πίσω την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια- από τα 62 στα 64 έτη.

«Δεν θα  γίνουμε διακοσμητικά έπιπλα, ούτε θα απλώσουμε κόκκινα χαλιά και σημαίες», είχε προειδοποιήσει το πανίσχυρο συνδικάτο CGT, προειδοποιώντας ότι τις μέρες της επίσκεψης του βασιλιάς η Γαλλία θα ήταν σε αναβρασμό από τη νέα απεργία που έχει κηρυχθεί.

«Είναι πιο σημαντικό να ακούμε τους διαδηλωτές, παρά να απλώνουμε κόκκινα χαλιά για τον βασιλιά», δήλωσε η Σαντρίν Ρουσό, μέλος της ριζοσπαστικής αριστέρας.

«Δεν υπάρχει τρόπος»… και «ο βασιλιάς Κάρολος υποχρεώθηκε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψη στην Γαλλία», είναι ο τίτλος που έδωσε στο ρεπορτάζ η βρετανική Sun επισημαίνοντας ότι «οι ακτιβιστές κατά του Μακρόν έβαλαν στο στόχο το βασιλικό ταξίδι».

Ο Μακρόν είναι «ντροπιασμένος», «ταπεινωμένος» και ζει «μια καταστροφή»

Η DailyMail βρίσκει την ευκαιρία για να ρίξει λίγο… δηλητήριο, γράφοντας ότι «ο ντροπιασμένος» Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το ταξίδι του Καρόλου και της Καμίλα στο Παρίσι γιατί «φοβήθηκε τον συμβολισμό “μίας στιγμής που παραπέμπει στη Μαρία Αντουανέτα” κατά το λαμπερό δείπνο που θα δινόταν στο Παλάτι των Βερσαλλιών, την ώρα που οι διαδηλωτές θα συγκρούονταν στους δρόμους».

Η DailyMail χαρακτηρίζει επίσης «ταπεινωμένο» τον Εμανουέλ Μακρόν επειδή ζήτησε από τον Κάρολο να ακυρώσει το ταξίδι, ενώ πηγές του παλατιού τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα διαβεβαιώνουν ότι ο Κάρολος ήταν αποφασισμένος να περάσει το κανάλι για να δείξει «ότι δεν πρέπει να υποκύπτεις στον όχλο».

Ο σχολιαστής θεμάτων του παλατιού, Ρίτσαρντ Φίτζγουιλιαμς επισήμανε ότι ο συμβολισμός που θα είχε το επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες την ώρα που η Γαλλία φλέγεται θα ήταν πολύ βαρύς για τον Μακρόν και ίσως θα ήταν η δική του «στιγμή της Μαρίας Αντουανέτας».

«Η αναβολή της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία, η πρώτη κατά την βασιλεία του, είναι μία ταπείνωση για τον πρόεδρο Μακρόν», σχολιάζει η DailyMail.

Ο βρετανικός Τύπος περιγράφει τη Γαλλία ως χώρα «που βυθίζεται στην αναρχία και είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της βασιλικής αποστολής».

«Είναι πραγματικά καταστροφή η σύνδεση που γίνεται με το παλάτι και το παλαιό καθεστώς, που ανατράπηκε από μία Επανάσταση. Είναι πολύ κοντά για να μπορεί να αισθάνεται άνετα ο Μακρόν, και σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνησή του που επέμεινε μέχρι και σήμερα το πρωί ότι θα προχωρούσε», σχολιάζει η Telegraph.

To BBC αποφεύγοντας τα σχόλια, περιορίζεται να σημειώσει ότι το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως η αναβολή οφείλεται «στην κατάσταση στην Γαλλία».

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Σκάνδαλο στο ξενοδοχείο Ritz – Άνδρας της ασφάλειας κατέγραφε προσωπικές στιγμές πελατών (Videos)

FAZ: Πιθανότερη από ποτέ μία αλλαγή σκυτάλης στην Ελλάδα

Γερμανία: Άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος – Αναφορές για τραυματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:52