search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:59
MENU CLOSE

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη

25.03.2023 06:00
Κωνσταντίνος Ζιάβρας

Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο με τον πλέον δραματικό τρόπο το θέμα της ασφάλειας των μεταφορών στη χώρα μας. Το γεγονός ότι  η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών ήταν νέα παιδιά επέτεινε τον πόνο, την οργή, αλλά και την ανησυχία της κοινής γνώμης.

Tο ατύχημα συνέβη σε μία εποχή κατά την οποία πραγματοποιούνται πολλές σχολικές εκδρομές, προκαλώντας δυσάρεστους συνειρμούς, εντείνοντας την ανησυχία γονιών και μαθητών για την ασφάλεια των μεταφορών και κάνοντας τα διαχρονικά αιτήματα των οργανώσεων γονέων περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Αυτό που ζητούν, λοιπόν, οι οργανώσεις γονέων είναι να ληφθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και, αν είναι δυνατόν, δωρεάν μαθητικές μεταφορές.

Ειδικότερα:

Πρώτον, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και  κατά την επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές-εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες και όχι με 2-3 ώρες καθυστέρηση.

Δεύτερον, να προβλεφθούν κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, όταν αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει χωρίς κυρώσεις.

Τρίτον, θα πρέπει να τηρείται το ωράριο οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.

Τέταρτον, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ανάπαυσης.

Πέμπτον, να επανέλθει ο έλεγχος από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

Επίσης, για να διασφαλιστεί συνολικά η ασφαλής μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Έξω από όλες τις σχολικές μονάδες, θα πρέπει να διαμορφωθούν διαβάσεις πεζών (διαγράμμιση κλπ.), να τοποθετηθούν παλλόμενοι φωτεινοί σηματοδότες, τεχνητοί μειωτές ταχύτητας, επαρκής φωτισμός. Να οριστεί ανώτατο όριο ταχύτητας, καθώς και να οριστούν σχολικοί τροχονόμοι.

Το κράτος ας αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί, θέτοντας τους αναγκαίους κανόνες του επιχειρείν στον τομέα των μεταφορών, ώστε να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς γονείς και μαθητές.

Όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές, τα πρακτορεία ταξιδίων διατείνονται πως η ασφάλεια κοστίζει και θέλουν να αυξήσουν το κόστος τους. Η ασφάλεια, όμως, έρχεται πάντα πρώτη και οι δαπάνες για την επίτευξής της δεν πρέπει να θεωρούνται ως έξοδο από τα πρακτορεία ταξιδίων, αλλά ως επένδυση.

Επιπρόσθετα, όπως ήδη γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, πλέον σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν επαρκείς συμμετοχές για να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εκδρομές, λόγω της αδυναμίας των γονέων να καταβάλουν το προβλεπόμενο τίμημα, πόσω μάλλον αν αυτό αυξηθεί.

Nα μην ξεχνάμε πως οι γονείς αποτέλεσαν έναν από τους χρηματοδότες των πρακτορείων ταξιδίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω της καθυστέρησης, κατά δύο σχεδόν χρόνια, της επιστροφής των προκαταβολών που είχαν λάβει για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν.

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να έρθει ένα νέο τραγικό συμβάν για να μας υπενθυμίσει το τι θα έπρεπε να έχει γίνει σωστά.

(*) Ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας είναι Συντονιστής Παιδείας και Θρησκευμάτων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, μέλος της Γ.Σ. της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ελληνικού Αργυρούπολης

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός και εργαζόμενοι

Προγραμματική συμφωνία για μέτρα υπέρ των ευάλωτων

Να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:58