search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Εκλογές στις 21 Μαΐου: Ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» μέχρι την κάλπη – Πότε θα γίνει η δεύτερη αναμέτρηση

28.03.2023 14:02
ekloges_new

Με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, ουσιαστικά μπαίνουν σε κίνηση μια σειρά από διεργασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του briefing, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ήδη ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο, επίκειται, για την τήρηση του πρωτοκόλλου, και διά ζώσης συνάντησή τους, ώστε να κηρυχθεί και η διάλυση της Βουλής.

Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό των εκλογών, το άρθρο 41 του Συντάγματος ορίζει ότι:

Κάλπες πρέπει να στηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου.

Δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε και θεωρείται πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης (η διάρκεια κάθε εντολής είναι τρεις ημέρες), τη διάλυση της νέας Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές σε διάστημα από 21 ως 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, επιδιώκει και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να παραμείνει, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων, υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι είναι «λογικό και σωστό οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας», αλλά και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης όταν έρθει η ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν τον λογαριασμό – Στις 22/5 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς περιπέτειες

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου ο Παπαδημητρίου: «Η αντίδρασή του είναι απολύτως φυσιολογική» (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετανόητος υβριστής ο Κυρανάκης – Χυδαία η επίθεση στη Τζάκρη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:33