search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 07:53
MENU CLOSE

Ουκρανία: Πρόσκληση Ζελένσκι σε Σι Τζινπίνγκ να επισκεφτεί το Κίεβο

29.03.2023 09:18
zelenski_new

Πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Associated Press.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από πέρυσι το Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ωστόσο η Κίνα δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο δώδεκα σημείων για «μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησε τη σύγκρουση με τον «αγαπητό φίλο» του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, παρόλο που οι συνομιλίες δεν έδειξαν να σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου.

Στην πρόταση της Κίνας περιλαμβάνεται έκκληση για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ωστόσο οι ΗΠΑ τήρησαν απορριπτική στάση σχετικά με την πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στο στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.

Η Ουκρανία καλωσόρισε τη διπλωματική ανάμιξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Ισημερινός: 11 νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τη φονική κατολίσθηση – «Αν βρούμε κάτι, θα είναι πτώματα…» (photos/videos)

Τζο Μπάιντεν: «Επικίνδυνη» η αναγγελία της Ρωσίας για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Το TikTok, η Gen Z και οι ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 07:51