search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:24
MENU CLOSE

Το TikTok, η Gen Z και οι ευρωεκλογές

29.03.2023 06:00
tik tok 876- new

Μπορεί η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να προειδοποίησε ότι η εφαρμογή TikTok δεν είναι καθόλου ασφαλής για τους ευρωβουλευτές, αλλά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας έχουν μπροστά τους εκλογές και δεν θέλουν να ρισκάρουν την ψήφο της Gen Z.

Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να απεγκαταστήσει από τα κινητά τηλέφωνα την εφαρμογή TikTok, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για θέματα κυβερνοασφάλειας από την κινεζικών συμφερόντων πλατφόρμα.

Όμως, με τις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2024, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν το TikTok, αφού είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους νεαρούς ψηφοφόρους. Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται –κατά μέσο όρο, μηνιαία- από περίπου 125 εκατομμύρια ευρωπαίους.

«Πάντα είναι σημαντικό για την κοινοβουλευτική δουλειά να επικοινωνώ και με όσους δεν είναι ήδη πεπεισμένοι», δήλωσε η Λεϊλά Τσαϊμπί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς, η οποία έχει 3.500 φίλους στο TikTok και χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να ανεβάζει βίντεο από το Στρασβούργο, για να εξηγεί πώς δουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Μάλτε Γκαλί, 29χρονη βουλευτής με το κόμμα των Πράσινων από τη Γερμανία, με 36.000 ακολούθους στο TikTok δήλωσε ότι «υπάρχουν τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι που ακολουθούν». «Φυσικά είναι σημαντικό να είμαι εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποι τους οποίους εκπροσωπώ», πρόσθεσε η Μάλτε Γκαλί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει στο προσωπικό να έχουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τους, στο τέλος Φεβρουαρίου, μετά από ανάλογες αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές που ανακοίνωσαν ότι πρέπει να αποτραπούν «πιθανές απειλές» λόγω της πλατφόρμας.

Ωστόσο όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποιούν το TikTok για να είναι σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει 51.000 ακόλουθους, και για να διατηρήσει αυτή την επαφή σχεδιάζει να έχει συγκεκριμένους υπολογιστές όπου θα είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή και δεν θα έχουν σχέση με το δίκτυο του κόμματος ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια στρατηγική ακολουθούν και οι άλλες πολιτικές ομάδες- η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Η Κλερ Ντέιλι, ανεξάρτητη ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία, είναι από τις πιο δραστήριες στο TikTok, με περισσότερους από 370.000 φίλους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αφότου ανακοινώθηκε η απαγόρευση χρήσης της πλατφόρμας από το κοινοβούλιο, οι ακόλουθοι της Κλερ Ντέιλι αυξήθηκαν κατά 80.000. Η Ντέιλι εκφράζει την αντίθεσή της με την πολιτική του Ευρωκοινοβουλίου: «Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται λόγω κάποιας σοβαρής απειλής. Είναι ένα θέατρο ασφάλειας, περισσότερο αντανακλά ένα κλίμα γεωπολιτικής σινοφοβίας στην πολιτική της ΕΕ», δήλωσε η Κλερ Ντέιλι.

Ωστόσο ο Μόριτ Κέρνερ, βουλευτής της κεντρώας ομάδας Renew Europe, λέει ότι η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να έχει προτεραιότητα. «Οι πολιτικοί πρώτα  πρέπει να σκέφτονται θέματα κυβερνοασφάλειας και κατασκοπείας πριν σκεφτούν τις εκλογές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο Politico ο βουλευτής, ο οποίος δεν έχει λογαριασμό στο TikTok και προφανώς δεν ενδιαφέρεται τόσο για την επαφή με την Gen Z.

Διαβάστε επίσης:

Σκωτία: Νέος πρωθυπουργός ο 37χρονος μουσουλμάνος Χάμζα Γιούσαφ – «Στόχος η ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο»

Επανάσταση στον σιδηρόδρομο – Έτοιμα να μπουν στις ράγες τα υπερσύγχρονα γαλλικά τρένα υψηλής ταχύτητας (Photos)

Μακελειό σε σχολείο στο Τενεσί: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της εξουδετέρωσης της ένοπλης 28χρονης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:23