search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:50
MENU CLOSE

Επανάσταση στον σιδηρόδρομο – Έτοιμα να μπουν στις ράγες τα υπερσύγχρονα γαλλικά τρένα υψηλής ταχύτητας (Photos)

28.03.2023 18:32
TGV trains

Σε μία εξοχική τοποθεσία έξω από την Πράγα, ένα άσπρο τρένο χωρίς διακριτικά κινείται με ταχύτητα σε μία κυκλική γραμμή. Η εικόνα θυμίζει ένα τεράστιο τρενάκι, όπως αυτά με τα οποία παίζουν τα παιδιά. Μόνο που αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και η εγκατάσταση είναι πεδίο δοκιμής για αμαξοστοιχίες πριν μπουν σε δρομολόγια.

Επί έξι μήνες το λευκό τρένο θα κάνει ατέλειωτους κύκλους στις γραμμές, αναπτύσσοντας ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα, ώστε οι τεχνικοί να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια την συμπεριφορά του.

Στο μεταξύ ένα άλλο όμοιο τρένο θα σταλεί στη Βιέννη, όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές του σε θερμοκρασίες από τους -20 έως τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε συνθήκες χιονιού, παγετού και κίνησης σε σήραγγα. Στη Βιέννη βρίσκεται το μοναδικό στη Ευρώπη κέντρο δοκιμών για τις αντοχές των τρένων σε διάφορες καιρικές συνθήκες.

Η νέα γενιά του εμβληματικού TGV

Τα τρένα που δοκιμάζονται θα ενταχθούν στα δρομολόγια των Γαλλικών Εθνικών Σιδηροδρόμων, που ανοίγουν μια νέα σελίδα, με την επανεκκίνηση του εμβληματικού TGV.

Η τελευταία γενιά των τρένων TGV, που θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 320 χιλιόμετρα την ώρα, θα δοκιμαστεί για δύο χρόνια, πριν αρχίσουν τα δρομολόγια, το 2024.

Τα νέα τρένα, που έχουν διπλό ντεκ, θα εξυπηρετούν εσωτερικές, αλλά και διεθνείς γραμμές υψηλής ταχύτητας, αρχίζοντας από τα δρομολόγια Παρίσι-Λυών και Παρίσι-Μιλάνο.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι έχουν παραγγείλει 115 αμαξοστοιχίες, από τις οποίες οι 15 θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα TGV στη γραμμή προς το Μιλάνο, από το 2025. Στη γραμμή αυτή οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι αντιμετωπίζουν τον έντονο ανταγωνισμό της ιταλικής εταιρίας Trenitalia. Τα υπόλοιπα τρένα θα μπουν αρχικά στη γραμμή Παρίσι-Λυών και σταδιακά και σε άλλα δρομολόγια.

Τα νέα τρένα είναι απόδειξη του νέου πάθους που διακατέχει τους Γάλλους για αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας, όπως σημειώνει το CNN, προσθέτοντας ότι στην επόμενη δεκαετία τέτοια τρένα θα εξυπηρετούν τις γραμμές προς την Τουλούζη, το Τορίνο, αλλά και από το Μπορντό στη βόρεια Ισπανία.

Το μέλλον των γαλλικών σιδηροδρόμων δεν έδειχνε πάντα τόσο λαμπρό. Το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, έβαλε στην άκρη τα σχέδια για την ανάπτυξη του δικτύου TGV, ρίχνοντας βάρος στις αστικές γραμμές. Αλλά η προσέγγισή του δεν έτυχε αποδοχής και η εταιρία Γαλλικοί Εθνικοί Σιδηρόδρομοι προτίμησε να επενδύσει στη νέα γενιά τρένων.

Η εξάπλωση των γαλλικών τρένων στην Ευρώπη

Στόχος είναι η εξάπλωση των γαλλικών σιδηροδρόμων ταχείας κυκλοφορίας σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο, και η παράλληλη επέκταση του γαλλικού δικτύου με σύγχρονες υποδομές που θα εξυπηρετούν την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Οι νέες γραμμές μήκους 222 χιλιομέτρων θα μειώσουν τη διάρκεια του ταξιδιού από το Παρίσι στην Τουλούζη κατά μία ώρα.

«Οι άνθρωποι απομακρύνονται από το αεροπλάνο και προτιμούν τα τρένα TGV γι αυτή τη γραμμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χέιντοκ, ειδικός σε θέματα σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. «Από την στιγμή που θα τελειώσουν τα έργα για την γραμμή ταχείας κυκλοφορίας στην Τουλούζη, ακόμα περισσότεροι θα στραφούν στον σιδηρόδρομο, όπως έγινε στα δρομολόγια από το Παρίσι προς τη Λυών, το Μπορντό, τη Νταν και τη Μασσαλία, τα τελευταία 40 χρόνια».

Ένα σημαντικό έργο υποδομής είναι η προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων ευρώ γραμμή Λυών-Τορίνο, που περιλαμβάνει μία σιδηροδρομική σήραγγα 50 χιλιομέτρων κάτω από τις Άλπεις.

Οι προσπάθειες σύνδεσης πόλεων εκτός εθνικών συνόρων υποστηρίζεται από την Κοινότητα των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (CER), στην οποία συμμετέχουν 70 σιδηροδρομικές εταιρίες απ΄ όλη την Ευρώπη.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε να διπλασιαστούν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας μέχρι το 2030 και να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Η γαλλική επανάσταση με τα TGV

Αφότου μπήκαν στις ράγες, το 1981, τα γαλλικά τρένα TGV (αρχικά που σημαίνουν Τρένο Υψηλής Ταχύτητας) έχουν αποδειχτεί μία πολύ σημαντική επιχειρηματική επιτυχία για την Γαλλία. Όχι μόνο μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος των διαδρομών, κάτι που ωφέλησε την οικονομική ανάπτυξη έξω από το Παρίσι, αλλά η γαλλική βιομηχανία εξάγει πλέον τεχνολογία σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τρένα της κατηγορίας TGV κυκλοφορούν σήμερα στην Ισπανία, το Μαρόκο, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, ενώ τέτοιες αμαξοστοιχίες εξυπηρετούν την σύνδεση της Γαλλίας με την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία.

Τα νέα τρένα TGV θα καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια, θα είναι κατά 20% φθηνότερα ως προς το κόστος αγοράς και λειτουργίας, θα είναι πιο ευέλικτα ως προς την σχεδίαση, θα φιλοξενούν 20%  περισσότερους επιβάτες και το 90% των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι ανακυκλώσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό σε σχολείο στο Τενεσί: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της εξουδετέρωσης της ένοπλης 28χρονης

Τροχαίο για την Κριστίν Λαγκάρντ

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του νέου συνταξιοδοτικού – Ένταση και επεισόδια (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:50