ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 02:49
MENU CLOSE

Το άδοξο τέλος της Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

31.03.2023 17:51

Ανώμαλη προσγείωση για τη … διαστημική εταιρία Virgin Orbit του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος όμως δείχνει πως δεν είναι καθόλου … σερ, αφού ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους και απολύει το 85% των υπαλλήλων της εταιρίας, δηλαδή 675 άτομα.

Ουσιαστικά η Virgin Orbit φαίνεται πως οδηγείται στο κλείσιμο και είναι άλλος ένας κρίκος στις αποτυχημένες επενδύσεις υψηλού ρίσκου του Μπράνσον.

Η ιστορία της Virgin Orbit

Η Virgin Orbit ιδρύθηκε από τον Μπράνσον το 2017, και ουδέποτε παρουσίασε κερδοφορία.  Στόχος της είναι η ανάπτυξη ρουκετών που θα μεταφέρουν μικρούς δορυφόρους στο διάστημα και εντάχθηκε στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπράνσον μαζί με την αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic και την εταιρία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic.  Η Virgin Orbit ήταν μία  spin off της αδελφής εταιρίας Virgin Galactic, με αποστολή να εστιάσει στην αποστολή δορυφόρων στο διάστημα.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει το 75% των μετοχών της εταιρίας, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το επενδυτικό ταμείο Mubadala, από τα Εμιράτα, με ποσοστό 18%.

Τον Ιανουάριο η  Virgin Orbit αποπειράθηκε την πρώτη δορυφορική αποστολή από βρετανικό έδαφος, που ήταν αποτυχημένη. Η ρουκέτα LauncherOne, που εκτοξεύτηκε από το Boeing 747 με την ονομασία « Cosmic Girl» , έφτασε στο διάστημα αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην τροχιά που ήταν στόχος. Η αποστολή αυτή είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την συμμετοχή της Βρετανίας στην κατάκτηση του διαστήματος.

Μετά την απόφαση για ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρίας η επενδυτική του Μπράνσον Virgin Investments έκανε μια γερή ένεση ρευστότητας -ύψους 8,8 εκατομμυρίων λιρών- στην  Virgin Orbit «για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και άλλα κόστη από τη μείωση προσωπικού», όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε άμεσα δραματικές και εξαιρετικά επώδυνες αλλαγές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit , Νταν Χαρτ, σύμφωνα με το CNBC, που είναι το πρώτο δίκτυο που έφερε στο φως τις ραγδαίες εξελίξεις στην αυτοκρατορία του Μπράνσον.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό ατύχημα στο Βέλγιο: Αυτοκίνητο «πέταξε» στον αέρα και μπήκε σε αθλητικό κέντρο – Σώθηκε ο οδηγός (Videos)

Μπάιντεν: Ζήτησε από τη Ρωσία την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της WSJ – Αρνήθηκε να σχολιάσει τη δίωξη Τραμπ

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που «κυνηγάει» τον Τραμπ

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 01:08
Exit mobile version