search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:22
MENU CLOSE

Wall Street Journal: Μήνυμα στη Μόσχα – «Αφήστε ελεύθερο τον ανταποκριτή μας»

02.04.2023 09:13
kataskopos-rosia-wsj-1-new

Η εφημερίδα Wall Street Journal αξίωσε χθες, Σάββατο, να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο ανταποκριτής στη Μόσχα.

Ο 31χρονος Ίβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη, την Τετάρτη, σε εστιατόριο στα Ουράλια, από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας κατηγορούμενος για «κατασκοπεία» – κατηγορία που η προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «γελοία».

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, γιος ζευγαριού εβραίων που εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση για να εγκατασταθεί στην Αμερική, έχει εργαστεί στο παρελθόν για τις εφημερίδες New York Times και Moscow Times και για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ξένος δημοσιογράφος και κατηγορείται για «κατασκοπεία» από την εποχή του ψυχρού πολέμου. 

«Η υπόθεση του Ίβαν αποτελεί κακοήθη προσβολή στην ελευθεροτυπία και πρέπει να προκαλέσει αγανάκτηση σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και σε όλες τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», σχολίασε η εφημερίδα.

Ποιος είναι ο Ίβαν Γκέρσκοβιτς

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

«Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια» του Ίβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε η εφημερίδα στη σύντομη ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά τους οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσαν θορυβημένοι από τα «αντίποινα». Ανακοίνωσαν ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», τη στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και πως οι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: Μαζικές διαδηλώσεις για την ακρίβεια στα νοίκια

Αφγανιστάν: Τρεις Βρετανοί κρατούνται από τους Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 11 νεκροί από ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:20