search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:19
MENU CLOSE

Ντόναλντ Τραμπ: Η ιστορική δίωξη και η αναμενόμενη αντεπίθεση – Τα σενάρια της επόμενης μέρας (photo/videos)

05.04.2023 15:20
trump_dikastirio_0504_1200-700_new

Υπήρχαν δύο θέματα που προκαλούσαν συζητήσεις πριν από την ιστορική πρώτη δίωξη ενός πρώην προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Ενώ ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ υποστηρίζει ότι έχει επαρκή στοιχεία για να στηρίξει τη δίωξη κατά του Τραμπ, η νομική βάση του μπορεί να θεωρηθεί αόριστη και σύνθετη και τελικά αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του τέως προέδρου στην προσπάθειά του για επιστροφή στον Λευκό Οίκο.

Και το δεύτερο θέμα είναι η αναμενόμενη σκληρή αντεπίθεση του Τραμπ, που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης και τελικά θα αποτελέσει πλήγμα για την λειτουργία των πολιτικών και δικαστικών θεσμών, στη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ανάδειξης των υποψηφίων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την προεδρία το 2024.

Και τα δύο σενάρια είναι πραγματικότητα, όπως σχολιάζει το CNN, σε μία μέρα που ο ίδιος ο Τραμπ την χαρακτήρισε «σουρεαλιστική» σε ποστάρισμα στα social media, καθώς πήγαινε για να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

«Μη ένοχος» στο δικαστήριο, «πολιτικός μάρτυρας» ενώπιον των οπαδών του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε βλοσυρός στο δικαστήριο και αφού άκουσε τις κατηγορίες -για τις οποίες δήλωσε «μη ένοχος»-  επέστρεψε στην ασφάλεια του Μαρ-α-Λάγκο, όπου τον περίμεναν οι υποστηρικτές του. Ο τέως πρόεδρος αγνοώντας την έκκληση του δικαστηρίου να αποφύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις, εμφανίστηκε ενώπιον του φιλικού ακροατηρίου γεμάτος θυμό και υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ο Θεός να Ευλογεί την Αμερική», δήλωσε περίπου «πολιτικός μάρτυρας».

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Αμερική. Το μόνο έγκλημα που έχω διαπράξει είναι που χωρίς φόβο υπερασπίστηκα το έθνος μας από αυτούς που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», διακήρυξε ο Τραμπ, βλέποντας τους υποστηρικτές τους με μπλουζάκια και πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα-προτροπή «Κάνε και πάλι μεγάλη την Αμερική».

Μακριά από το δικαστήριο ο Τραμπ αισθάνθηκε ελεύθερος να προειδοποιήσει τους οπαδούς του ότι «η χώρα μας οδεύει προς την κόλαση» και χαρακτήρισε τον εισαγγελέα Μπραγκ, εκλεγμένο στο αξίωμά του με την υποστήριξη των Δημοκρατικών, ως «έναν αποτυχημένο περιφερειακό εισαγγελέα που κατηγορεί έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία, με μία βάση για την οποία ο κάθε απατεώνας και νομικός αναλυτής λέει ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του νόμου».

Ορισμένοι αναλυτές λένε πως ο εισαγγελέας όντως βασίζεται σε νομικές θεωρίες που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, αλλά ελάχιστοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του νόμου – κάτι που υποστηρίζει ο Τραμπ.

Και τώρα τι;

Μετά την επίσημη άσκηση κατηγοριών, η νομική ομάδα του Τραμπ έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Αυγούστου για να υποβάλει ενστάσεις, επί των οποίων η εισαγγελία πρέπει να τοποθετηθεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο δικαστής Χουάν Μερτσάν ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί επί των πιθανών ενστάσεων και των απόψεων της εισαγγελίας στην επόμενη προσωπική ακρόαση, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Τραμπ, Τζιμ Τράστι, δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν «ισχυρές» ενστάσεις κατά της εισαγγελικής πρότασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει μέχρι την εκδίκαση. Εάν πάντως απορριφθούν οι ενστάσεις, στόχος του επιτελείου του Τραμπ είναι να επιταχύνουν τις δικαστικές διαδικασίες.

Όλα προς πώληση

Τη μέρα που ο Τραμπ άκουσε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και άρχισε την αντεπίθεση, όσοι υποστηρικτές του τέως προέδρου λαμβάνουν ενημέρωση για τη δραστηριότητά του, έλαβαν και ένα ακόμα επείγον μήνυμα: «Νέο προϊόν-φωτογράφιση από την αστυνομία».

Το μήνυμα αυτό παρέπεμπε τους οπαδούς του Τραμπ στο επίσημο κατάστημα πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων. Κι αυτό το «νέο προϊόν» είναι ένα λευκό μπλουζάκι με τη φωτογραφία του Τραμπ, υποτίθεται από τη φωτογράφιση που γίνεται από την αστυνομία, όταν ασκούνται κατηγορίες εναντίον κάποιου ατόμου. Κάτω από την φωτογραφία αναγράφεται «Μη ένοχος». Το επίσημο κατάστημα του Τραμπ ανακοίνωσε ότι διαθέτει «δωρεάν» το μπλουζάκι αυτό, σε όποιον δωρίσει 47 δολάρια για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του τέως προέδρου!

Ο Τραμπ και το επιτελείο του αποφάσισαν πέραν της αντεπίθεσης σε πολιτικό επίπεδο, να… κερδίσουν και σε χρήμα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η αστυνομία και η εισαγγελία του Μανχάταν δεν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία από την προσαγωγή του τέως προέδρου, κι έτσι οι άνθρωποί του κατέφυγαν στην χρησιμοποίηση μιας φωτογραφίας που είναι «μαϊμού»

Αλλά ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει με κάθε τρόπο την δικαστική περιπέτειά του. Στο eBay και στο Etsy κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές της υποτιθέμενης αστυνομικής φωτογράφισης του Τραμπ, τυπωμένες σε μπλουζάκια και πανώ, που πωλούνται από 16 μέχρι 38,25 δολάρια.

Και την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνει η πασίγνωστη πλέον πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς (η πέτρα του σκανδάλου), η οποία ενημέρωσε τους φίλους της ότι γιορτάζει τη δίωξη κατά του Τραμπ «πίνοντας σαμπάνια» και διαθέτει προς πώληση αυτόγραφά της, μπλουζάκια με το σύνθημα «#TeamStormy» (έναντι 20 δολαρίων) και ένα κόμικ που σατιρίζει τις διάφορες γκάφες του Τραμπ, με τίτλο «Space Force», το οποίο κοστολογείται 25 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινή επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα – Γιατί μυρίζει μπαρούτι στην Ιερουσαλήμ (Videos)

Γερμανία: «Όχι» από την πλειοψηφία των πολιτών στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2023 – Έξι Έλληνες ανάμεσά τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32