search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:59
MENU CLOSE

Ρωσία: Διευρύνεται ο κύκλος με τους μυστηριώδεις θανάτους ολιγαρχών

05.04.2023 17:07
kremlino

Άλλος ένας Ρώσος ολιγάρχης – ο 40ός – βρέθηκε νεκρός κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, καθώς μεγαλώνει ο κατάλογος των ισχυρών ανδρών της Ρωσίας που έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους μήνες- κυρίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ίγκορ Σκούρκο, 49 χρόνων, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, όπου κρατείτο κατηγορούμενος για δωροδοκία. Ο Σκούρκο ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρίας Yakutskenergo.

Μία μέρα πριν από τον θάνατό του ο Σκούρκο είχε ασκήσει έφεση, χαρακτηρίζοντας άδικες τις κατηγορίες ότι είχε απαιτήσει το ποσό των 5.000 ευρώ για να υπογράψει ένα συμβόλαιο. Ήταν επικεφαλής της τεχνικής διοίκησης της εταιρίας Yakutskenergo, η οποία προμηθεύει με ενέργεια την πιο κρύα περιοχή του κόσμου, την Γιακουτία.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου του Σκούρκο και αρκέσθηκαν σε μία ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «για εγκληματική ενέργεια».

Ο Ίγκορ Σκούρκο ήταν μέλος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Πούτιν, αλλά η κομματική ιδιότητα ακυρώθηκε μετά τις κατηγορίες που αντιμετώπισε.

Η «εταιρία δολοφόνων» και τα θύματα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι μυστηριώδεις θάνατοι μεγαλοπαραγόντων της οικονομικής ζωής, επιστημόνων και στρατιωτικών είναι απόδειξη ενός σκιώδους μηχανισμού του Κρεμλίνου.  Ο Τζον Σουίτ, απόστρατος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του βρετανικού στρατού και ο Μαρκ Τοθ, αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφάλειας, μιλώντας στην Sun υποστήριξαν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δημιουργήσει «μία σύγχρονη εκδοχή των μυστικών υπηρεσιών», που θα μπορούσε να αποκληθεί «εταιρία δολοφόνων».

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες επιφανείς Ρώσοι κάτω από περίεργες συνθήκες. Κάποιοι από τους θανάτους αποδόθηκαν σε αυτοκτονίες.

Μεταξύ αυτών ο Σεργκέι Γκρίσιν, ο επιλεγόμενος «σημαδεμένος» ολιγάρχης, που πούλησε στη Μέγκαν και τον Χάρι την έπαυλή τους στην Καλιφόρνια. Πέθανε από σήψη, λίγο καιρό αφότου άσκησε κριτική στον Πούτιν. Ακολούθησε ο θάνατος του επιστήμονα Αντρέι Μποτίκοφ, ο οποίος δημιούργησε το εμβόλιο Sputnik V και βρέθηκε στραγγαλισμένος με μία ζώνη στο διαμέρισμά του, την περασμένη εβδομάδα.

Στις 30 Ιανουαρίου είχε βρεθεί νεκρός ο Λεονίντ Σούλμαν, ένας από τους ισχυρούς παράγοντες της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Δίπλα στο άψυχο σώμα του υπήρχε ένα σημείωμα, που αναφερόταν σε αυτοκτονία. Στις 28 Φεβρουαρίου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στο Σάρεϊ της Αγγλίας, ο Μιχαήλ Γουότφορντ, επιχειρηματίας. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη για εγκληματική ενέργεια.

Μία από τις πιο παράξενες περιπτώσεις ήταν ο θάνατος του Βασίλι Μελνίκοφ, στις 23 Μαρτίου 2022, ο οποίος δραστηριοποιείτο στον ιατρικό τομέα. Βρέθηκε μαχαιρωμένος, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του στο Νίζνι Νόβγκοροντ και οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για μία υπόθεση «δολοφονίας και αυτοκτονίας».

 Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, παράγοντας της βιομηχανίας φυσικού αερίου: Βρέθηκε νεκρός στην Μόσχα, στις 18 Απριλίου 2022, με έναν όπλο στο χέρι. Δίπλα του ήταν νεκρές η γυναίκα και η κόρη τους.

Μία μέρα μετά είχαν βρεθεί νεκροί ο Σεργκέι Προτοσένια, επίσης στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου, μαζί με την γυναίκα και την κόρη τους, σε βίλα στη Γιορέτ δε Μαρ, στην Ισπανία. Ο Σεργκέι Προτοσένια είχε απαγχονισθεί, ενώ η σύζυγος και η κόρη είχαν τραυματιστεί θανάσιμα με τσεκούρι.

Στις 4 Ιουνίου βρέθηκε νεκρός ο Ντμίτρι Κόβτουν, πρώην πράκτορας της KFB, ο οποίος είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Λιτβινένκο. Επισήμως υπέκυψε στις συνέπειες του covid.

Ο Γιούρι Βορόνοφ, βρέθηκε νεκρός, στις 4 Ιουλίου, στην πισίνα του σπιτιού του, στο Λένινγκραντ, έχοντας δεχτεί πυροβολισμό. Ήταν στέλεχος ναυτιλιακής εταιρίας.

Μυστηριώδης είναι και ο θάνατος του Νταν Ράποπορτ, στις 14 Αυγούστου. Ήταν από τους επικριτές της πολιτικής Πούτιν και έπεσε από τον ένατο όροφο κτηρίου στην Ουάσινγκτον.

Από μπαλκόνι έπεσε και ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, την 1η Σεπτεμβρίου. Καθόταν και κάπνιζε και βρέθηκε στο κενό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ήταν από τους επικριτές της πολιτικής Πούτιν και οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για «αυτοκτονία».

Ο Πάβελ Πχελνίκοφ, στέλεχος της εταιρίας σιδηροδρόμων, δέχτηκε πυρά καθώς βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στην Μόσχα, στις 28 Σεπτεμβρίου, 2022.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από τις 22 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου βρέθηκαν νεκροί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες άλλοι πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις είχαν σχέσεις με την ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:

Πάλι στο νοσοκομείο ο Μπερλουσκόνι

Ντόναλντ Τραμπ: Η ιστορική δίωξη και η αναμενόμενη αντεπίθεση – Τα σενάρια της επόμενης μέρας (photo/videos)

Γαλλία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – συνδικάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34