search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:58
MENU CLOSE

Οι υποκλοπές διευρύνουν το χάσμα ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2276
06-04-2023
07.04.2023 06:00
androylakis-new

Ως τον μοναδικό πολιτικό αρχηγό που έχει ξεδιπλώσει ολόκληρη τη στόχευση και τη στρατηγική του κόμματος περιγράφουν τον Νίκο Ανδρουλάκη οι συνεργάτες του. Όπως λένε, αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, μένει στο ΠΑΣΟΚ», καταγγέλλοντας παράλληλα την αλαζονεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας.

Η θέση του Ανδρουλάκη, με την οποία αποδέχεται μεν συνεργασία με το πρώτο κόμμα αλλά αποκλείει τον αρχηγό του για τη θέση του πρωθυπουργού, εκτός από πολιτική κόντρα φέρνει και κομματική προεκλογική ηρεμία. Όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, αυτή τη στιγμή κανένας δεν είναι αντίθετος με τα όσα λέει ο πρόεδρος, κάτι απολύτως χρήσιμο στους πολιτικούς διαξιφισμούς.

Δεν αποκρύπτουν την κόντρα της ηγεσίας με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ωστόσο λένε ότι όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές αυτή η διαφοροποίηση του πρώην υπουργού «θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, όπως γίνεται ήδη». Στελέχη που μπορεί να «λοξοκοιτούσαν» προς τη μία πλευρά ή να απέκλειαν την άλλη αυτή τη στιγμή συστρατεύονται πίσω από τις ενέργειες του αρχηγού του κόμματος.

Το… πρώτο ταμείο

Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπερασπίζεται ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του έχει καταφέρει μέχρι στιγμής τα εξής:

● Το κόμμα είναι στο κέντρο της συζήτησης όλου του πολιτικού φάσματος.

● Κερδήθηκε ο ρόλος του ρυθμιστή στη λογική του συνεργατικού κοινοβουλευτισμού.

● Υπάρχει δημοσκοπική σταθερότητα σε διψήφια ποσοστά με αυξητικές τάσεις.

Αυτό που θέλουν να κάνουν σαφές στο ΠΑΣΟΚ είναι πως με τη στάση τους «αποκλείουν πρόσωπα που δεν συνθέτουν αλλά διχάζουν, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας». Την ίδια ώρα θέλουν να απομακρύνουν κάθε συζήτηση περί συνεργασίας ή διαλόγου με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κατανοούν ότι η «εμπλοκή» του ονόματός τους με αυτό του κόμματος Βαρουφάκη σε κάθε πολιτικό σενάριο δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στο κύρος της παράταξης. Υποστηρίζουν μάλιστα πως αυτό το σενάριο διοχετεύεται από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να θολώσει η θέση που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Ο διμέτωπος θα είναι συνεχής, ενώ το επόμενο διάστημα θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πολιτικά θέματα, όπως η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, οι θεσμοί και η λειτουργία του κράτους.

Ο Ανδρουλάκης, παίρνοντας πάσα από τη στρατηγική του Μητσοτάκη για «σύγκριση της δικής του τετραετίας με αυτήν του Τσίπρα», θα παρουσιάσει λάθη, παραλείψεις, ψέματα και των δύο την τελευταία οκταετία.

«Δεν άκουσα να απαντούν στις προτάσεις μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κόκκινα δάνεια, την κοινωνική κατοικία. Άκουσα μόνο την αγωνία του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη για το ποιος είναι ο “άγνωστος X”. Δεν είναι αυτοί οι δύο, διότι είναι γνωστό τι έκαναν τα τελευταία οκτώ χρόνια εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορούμε να επιβάλουμε το πρόγραμμα που θα δώσει ευκαιρίες στους αδύναμους Έλληνες και θα μειώσει τις ανισότητες» είναι το μήνυμα που στέλνει.

Ξανά στον αφρό οι παρακολουθήσεις

Η κίνηση του Ανδρουλάκη να επισκεφθεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και να αιτηθεί επίσπευση της διαδικασίας αναφορικά με τη μήνυση που έχει καταθέσει για την υπόθεση της παρακολούθησής του μέσω του Predator και της ΕΥΠ ήταν κάτι που από πολλούς εντός του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ως κίνηση διεύρυνσης του χάσματος με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρνει ξανά στο τραπέζι το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήθελε πριν στηθούν οι κάλπες να ζήσει μία – έστω μικρή – πρώτη νίκη και δικαίωση του θεσμικού αγώνα που ο ίδιος επέλεξε να χαράξει. Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Ελευθεριάνο το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν πως «η υπόθεση αυτή δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά».

Ως προς την πολιτική διάσταση μεταξύ άλλων εννοεί και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση στην επόμενη Βουλή, ενώ στο ποινικό δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για την «πλήρη διαλεύκανση μίας υπόθεσης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται για τη συσκότισή της». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρού κράτους δικαίου. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κι έχουμε χρέος – όλο το πολιτικό σύστημα – να μην επιτρέψουμε να εκτεθεί ξανά η χώρα μας διεθνώς με τέτοιες ποινικά απαράδεκτες πράξεις εις βάρος πολιτών, εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον του Ανδρουλάκη, από τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα. Είναι πέρα από σίγουρο πως μία δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση, εκτός από το να δικαιώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του, θα έδινε και πολλούς επικοινωνιακούς πόντους όσο προχωράμε προς την 21η Μαΐου.

Ηρεμία στον δρόμο προς τις εκλογές

Στο ερώτημα αν οι διπλές εκλογές μπορούν να παραγράψουν τυχόν ποινικές ευθύνες νομικοί του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται βέβαιοι και τονίζουν πως οι διπλές εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα για τις ποινικές ευθύνες, και μάλιστα για τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. «Η παραγραφή είναι η παραγραφή του κοινού Ποινικού Δικαίου, δηλαδή δεκαπενταετής τουλάχιστον για εγκλήματα αυτού του τύπου» επισημαίνουν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, καθώς το ζήτημα παραμένει ανοικτό ποινικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Προγραμματικό «μπαράζ» από ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Αναζητώντας τους απολωλότες ψηφοφόρους

Πολιτική ή θεσμική η κρίση στη Γαλλία;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20