search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:14
MENU CLOSE

Ο κύριος Ψ κι εμείς…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2276
06/04/2023
08.04.2023 06:00
kurios_psi

Από τους πιο γνωστούς ψυχιάτρους στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Παστάκας έχει αποσυρθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, και γράφει. Ποίηση, δοκίμια, λογοτεχνικά βιβλία κι άλλα.

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε στο εμβληματικό βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο κ. Ψ ανάμεσα στους άλλους» με 169 κείμενα, το ένα καλύτερο από το άλλο, που κυκλοφορεί από τον «Κέδρο».

Άλλα είναι μικρά διηγήματα, άλλα λογοτεχνική απόδοση συνεδριών, άλλα χρονογραφήματα και, εν τέλει, ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με πολλά μικρά κεφάλαια για την ανθρώπινη ψυχή.

Όπως μας λέει, «συνηθισμένος να θέτει σε εφαρμογή την ενσυναίσθηση στη σχέση με τους ασθενείς του, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση τους συνεχώς (μια άσκηση που τον έκαψε ως ψυχίατρο), ο δόκτωρ Ψ νιώθει την ασυνείδητη ανάγκη να δει τον ίδιο μέσα από τα μάτια των άλλων».

Πρωθυπουργοί, σταρ του ροκ, απλοί άνθρωποι, ακόμα και τα… κουνούπια γίνονται ήρωες του Παστάκα, που με κάθε ιστορία μας κλείνει πονηρά το μάτι.

Ανάμεσα στους άλλους, δημιουργεί ψευδή βιογραφικά στοιχεία για να τους «ανοίξει», στήνεται στην ουρά και κρυφακούει, χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες, λατρεύει τις τηλεοπτικές σειρές και τους μύθους…

Ένας ψυχίατρος που αποφεύγει την παρέα των συναδέλφων του (τους οποίους ωστόσο παρατηρεί αμείλικτα και καταγράφει τα τικ και τις συμπεριφορές τους) και προτιμά τη φιλία με μουσικούς, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς, πρεζάκια, φυλακόβιους και θεότρελους.

Ως αναγνώστης το χάρηκα, ως δημοσιογράφος το συνιστώ, ως συγγραφέας ζήλεψα πολλές στιγμές και ως άνθρωπος απέναντι στο μυστήριο της ψυχής του πήρα απαντήσεις…

Διαβάστε επίσης:

Κάννες: Πρεμιέρα με το «Jeanne du Barry» – Η κινηματογραφική επιστροφή του Τζόνι Ντεπ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Κωμωδία, θρίλερ και το δράμα εποχής «Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι»

Μια παράσταση κι ένα βιβλίο στα Πηγάδια της Καρπάθου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:14