search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:58
MENU CLOSE

Μονόδρομος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2277
12/04/2023
12.04.2023 06:00
tsipras syriza ekloges- new

Στην υπέρτατη ανάγκη να ηττηθεί ο Μητσοτάκης επικεντρώνει το εκλογικό του μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας, και αυτό, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, μπορεί να συμβεί με «καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου. Ο μόνος δρόμος για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει με κάθε ευκαιρία.

Έχει σημειώσει μάλιστα ότι αυτό δεν αποτελεί ένα ψηφοθηρικό μήνυμα αλλά είναι η αντικειμενική αλήθεια.

Στο μεταξύ δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά συνεχώς στο ερώτημα «πώς θα σχηματίσετε κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον τα κόμματα στα οποία απευθύνεστε το αρνούνται». Θα λέγαμε μάλιστα ότι «αξιοποιεί» την πίεση που δέχεται από την κυβέρνηση η οποία μονίμως θέτει στο δημόσιο διάλογο αυτό το ζήτημα προκειμένου να δείξει ότι το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρεαλιστικό και να «κάψει» κάλπη της απλής αναλογικής.

Διότι επιτρέπει να συντηρεί διαρκώς το δίλημμα προς τους μικρούς «συμμετοχή σε προοδευτική κυβέρνηση ή δύο και τρεις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική, μέχρι να πετύχει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης».

Παραγάδι στους ψηφοφόρους των «μικρών»

Και το εν λόγω δίλημμα είναι πανίσχυρο καθώς πλέον υπάρχει έντονο αντιδεξιό και κυρίως αντιμητσοτακικό κλίμα στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Έτσι από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας «φουντώνει» αυτό το υπαρκτό κλίμα με την διαρκή υπογράμμιση όλων των πολιτικών και των πρακτικών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και από την άλλη καλεί, όποιοι θέλουν να τον διώξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Μήνυμα που δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα από τα οποία ζητείται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά κυρίως στους ψηφοφόρους τους, οι οποίο καλούνται αυτή τη στιγμή να ζυγίσουν αυτό που για πολύ κόσμο θεωρείται το μείζον: «να φύγει ο Μητσοτάκης».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας, «χρυσώνει το χάπι» του σκληρού πρέσινγκ προβάλλοντας ένα κλίμα κατανόησης για την άρνηση και τους υψηλούς τόνους που σηκώνονται προεκλογικά από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με την ερμηνεία ότι προεκλογικά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος επομένως θεμιτό και αναμενόμενο είναι να λέγονται όσα λέγονται.

Ωστόσο εκτιμά ότι μετεκλογικά, τα πράγματα θα αλλάξουν, καθώς ανεξαρτήτως του τι λένε σήμερα τα κόμματα για να διαφυλάξουν την συνοχή και την συσπείρωσή τους μπροστά στην κάλπη, μετεκλογικά το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν θα είναι πολύ σκληρό. Εκεί, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας, θα αναγκαστούν να ζυγίσουν την «λαϊκή βούληση» όπως αυτή θα αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, λέει ο Αλέξης Τσίπρας αυτό θα σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν «πολιτική αλλαγή», θέλουν «να φύγει ο Μητσοτάκης». Άρα πώς οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων θα επιτρέψουν το ρίσκο μέσα από δεύτερη και τρίτη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική πια, να παραγνωριστεί αυτή η λαϊκή εντολή και να δοθεί η δυνατότητα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ρεφάρει» και να επανακάμψει; Σημειώνει επιπλέον πως δεν συμφέρει αυτά τα ίδια τα κόμματα να πάνε σε νέα κάλπη γιατί στη συνέχεια θα συρρικνωθούν, καθώς με όρους ενισχυμένης αναλογικής είναι πολλαπλάσια η πίεση που θα δεχτούν από το σαρωτικό δίλημμα Μητσοτάκης – Τσίπρας.

Ζυμώνοντας την «ανοχή»

Στην συνέντευξή του στο Star την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και την στήριξη, όχι μόνο με συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και με «ανοχή». Σενάριο το οποίο επιστράτευσε με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα συνεργαστεί και με τον Γιάνη Βαρουφάκη που είναι «σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από μια ευρωπαϊκή προοπτική». Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δεν γνωρίζει ποιοι ακριβώς θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, δεν γνωρίζει άρα «αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και του Κομμουνιστικού Κόμματος». Όμως Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να απαντήσει όχι στο αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους αλλά στο αν εκείνα τα κόμματα θα στηρίξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι πρόσφερε την διέξοδο της στήριξης με έμμεσο τρόπο δηλαδή με ανοχή. «Υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, της στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκδοχές. Και για τον κ. Βαρουφάκη» τόνισε χαρακτηριστικά. Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς, σε δεύτερο επίπεδο ζυμώνει και το μήνυμα της ανοχής ενώπιον των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων που έχουν αναστολές στην προοπτική να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης.

Πρωτιά ή οριακή ήττα

Σε όλα τα παραπάνω παραπέμπουν λοιπόν οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τα μετεκλογικά διλήμματα που δε θα μπορέσουν να αγνοήσουν τα προοδευτικά κόμματα. Λιγότερο αφορά τα κόμματα αυτά το ζήτημα της σταθερότητας που θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγος για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της 21η Μαΐου. Για την ακρίβεια αποτελεί κυρίως μια απάντηση στη ΝΔ,  με το βλέμμα παράλληλα στο κεντρώο κοινό, κυρίως, το οποίο δέχεται την επιρροή του μηνύματος πως η απλή αναλογική παράγει ασταθείς κυβερνήσεις, και λιγότερο τον κόσμο του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Αν και εδώ που τα λέμε μετά από ένα σχεδόν χρόνο προεκλογικής περιόδου, όλοι θα ήθελαν να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία.

Όλα δείχνουν πως στην πορεία προς την κάλπη ο Αλέξης Τσίπρας θα κλιμακώνει διαρκώς την πίεση αυτή με στόχο την απόσπαση ψηφοφόρων από τα άλλα κόμματα, ώστε σε συνδυασμό και με την υψηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια «καθαρή νίκη» στην κάλπη της 21 Μαϊου. Η καθαρή νίκη πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε κυβέρνηση συνεργασίας από την 22α Μαϊου όπως καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν πιάνουν το όριο αυτοδυναμίας και τα άλλα δύο κόμματα αρνούνται την κυβερνητική σύμπραξη. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν αυτό το ενδεχόμενο και ποντάρουν σε πρωτιά ή οριακή ήττα στην κάλπη της απλής αναλογικής που, ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατό να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας άμεσα, θα δώσει – εκτιμάται – υψηλή δυναμική μπροστά στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Πρόγραμμα και ψηφοδέλτια

Σαφώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει μόνο στο «σκιάχτρο» του Μητσοτάκη, αλλά θέλει να προβάλει και ως δύναμη προοδευτική και μεταρρυθμιστική με σχέδιο για την θεσμική και οικονομική αναγέννηση της χώρας, μετά την τετραετία Μητσοτάκη. Μια τετραετία που ούτε λίγο ούτε πολύ της αποδίδονται χαρακτηριστικά οδοστρωτήρα, όσον αφορά τους θεσμούς – παρόλο που πρόβαλε εαυτήν ως απάντηση στους «κατσαπλιάδες» του ΣΥΡΙΖΑ – το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους όρους διαβίωσης της μεσαίας τάξης που την «έχουν καταντήσει να ζει με κουπόνια» όπως τονίζει συχνά ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι η Κουμουνδούρου επικέντρωσε το τελευταίο διάστημα στην προβολή προγραμματικών θέσεων, με την τραγωδία των Τεμπών να αποτελεί έναν λόγο παραπάνω στην ειλημμένη από μήνες απόφαση να προτάξει πρόγραμμα στην πορεία προς τις εκλογές, να εστιάσει στις λύσεις για την επόμενη μέρα, και όχι μόνο στην κριτική προς την κυβέρνηση που μπορεί συχνά να εκλαμβάνεται από το ακροατήριο και ως «άγονη» γκρίνια.

Έτσι επιπρόσθετα στις βασικές εξαγγελίες που παραθέτει από τις αρχές του χρόνου στις ομιλίες του και που μεταφράζουν το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής ζωής (οικονομία- ακρίβεια, εργασία, συντάξεις, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, θεσμοί, στέγη, κλπ) την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν δύο επιμέρους θεματικοί τομείς: η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση οφειλών και βασικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και η πρόταση για την Ασφάλεια στις μεταφορές και στις δημόσιες υποδομές και ταυτόχρονα την διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Ταυτόχρονα στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι Ειδική Επιτροπή θα επεξεργαστεί περαιτέρω το πρόγραμμα με τις προτεινόμενες προσθήκες και κυρίως για να είναι δυνατή η παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση με απλή και κατανοητή γλώσσα. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τους Βαγγελη ΚαλπαδάκηΜαριλιζα Ξενογιαννακοπουλου, Δημητρης ΤζανακοπουλοΝίκο ΠαππάΕυκλείδη Τσακαλώτο και Κώστα Γαβρόγλου.

Το «τρικ» με την Αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Επιτροπή επισημάνθηκε ότι η κατάρτισή τους ήταν ένα δύσκολο έργο, «πονοκέφαλος», στο βαθμό που έπρεπε να υπηρετήσουν μια σειρά από στόχους: την πολύπλευρη διεύρυνση και τα πολιτικά ανοίγματα, το άνοιγμα στην κοινωνία αλλά, την ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, την ανανέωση, αλλά και την προσέλκυση υποψηφίων με αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία που συνιστούν πόλο έλξης για τους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επιτυγχάνονται όλοι αυτοί οι στόχοι αν και η εξεύρεση ηχηρών ονομάτων μάλλον αποδείχτηκε δύσκολη αποστολή. Έτσι, τις μέρες πριν την Κεντρική Επιτροπή ο Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του καθηγητή Αιματολογίας στο Παρίσι Γρηγόρη Γεροτζιάφα και ανέδειξε τρεις ακόμη υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο αυτή της Διάνας Βουτυράκου (Δυτική Αθήνα), της καθηγήτριας στο Πάντειο Σοφίας Βιδάλη (Α΄Αθήνας) και του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη (Γιάννενα).

Αξίζει να σημειωθεί και το «τρικ» της Κουμουνδούρου, η οποία την ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αξιοποίησε τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες προκειμένου να αναδείξει πιο εμφατικά εν όψει των βουλευτικών εκλογών τη λογική των ανοιγμάτων

·       Προς την κεντροδεξιά με τον κατά Τσίπρα «πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης» Ανδρέα Παχατουρίδη, και δευτερευόντως με τον Βαγγέλη Αντώναρο που ανακοινώθηκε στην Ανατολική Αττική

·       Προς τα αριστερά και το φίλαθλο Αθηναϊκό κοινό με την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Εκκρεμότητες παραμένουν λόγω κενών ή εκπλήξεων που κρατήθηκαν για αργότερα (λέγεται ότι το επόμενο διάστημα 4 τουλάχιστον από τα ονόματα που θα ανακοινωθούν αποτελούν ηχηρές εκπλήξεις) ενώ τελευταίο αναμένεται να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Διαβάστε επίσης:

Τσαπανίδου: Μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναφέρει στον τόπο δικαιοσύνη (Video)

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το πόρισμα της ΕΔΕ για την εξαγωγή του Predator ζητούν 41 βουλευτές

Βουλή: Σκληρή κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:51