search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:54
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στην Bild: Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις, ωστόσο αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα

13.04.2023 13:04
mitsotakisnew

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού και στον φράχτη του Έβρου επικεντρώθηκε η συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα BILD.

Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο, τονίζοντας ότι «χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική λιγότεροι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Τί χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, το 2019 ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».

Επικαλούμενος παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στην Bild ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα». Και εξηγεί: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια- διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές». Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της Bild για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επισημαίνει: «Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Γεραπετρίτης για συνάντηση με Τζανερίκο: Είμαστε κυβέρνηση αξιών – Δεν υπάρχει κανένα παζάρεμα

Εύα Καϊλή: «Ανυπομονώ να βρεθεί βραχιολάκι, θέλω μόνο να είμαι με την κόρη μου» – Η πρώτη δήλωση εν όψει της αποφυλάκισης

Ο Γολγοθάς των βουλευτών της ΝΔ – Τα δύο θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:54