search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:15
MENU CLOSE

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιταγή η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο (Video)

31.03.2023 17:58
mitsotakis-evros-2-new

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και το σχέδιό του για το επόμενο διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του φράχτη και να χαιρετίσει την θετική στάστη της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε την Παρασκευή στις πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις 5.00 το απόγευμα στην περιοχή Πόρος – Φερών όπου επιθεώρησε το υφιστάμενο έργο του φράχτη και ακολούθως μίλησε στην τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή ενός ακόμη τμήματος του φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων.

Η ομιλία του πρωθυπουργού: 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή τρία χρόνια πριν: «Τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς και συχνά με τη χρήση βίας, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή, που στην πράξη και όχι στα λόγια, τα σύνορα της πατρίδας μας, μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ

O πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αν επιδιώκει ή όχι να συνεχισθεί το έργο της επέκτασης του φράχτη που θα φτάσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 140 χιλιόμετρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εθνική εξαίρεση.

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Η κατασκευή αποτελεί εθνική επιταγή αλλά και λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία Παπαδημούλη για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την ΕΕ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. «Θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον κ.Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε κι όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπληταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα. Η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. Μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι με την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ για την προστασία των συνόρων έχει αποτραπεί η είσοδος 240.000 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο ενώ σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και στο Αιγαίο λόγω των προσπάθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική και τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και μίλησε για οργανωμένη μετανάστευση, που θα γίνεται νόμιμα, ελεγχόμενα και υπό όρους. «Οχι ανεξέλεγκτα, αυτή είναι η διαφορά μας με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε και ευχαρίστηκε τους άνδρες και τις γυναίκες της συνοριοφυλακής, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων, που κρατούν την πατρίδα μας ασφαλή και την κοινωνία έτοιμη να συνεχίσει στο δρόμο της ευημερίας. Όλα αυτά είπε, απορρίπτουν μια σειρά από ηττοπαθείς ισχυρισμούς ότι ο τόπος δεν θα αλλάξει. «Αυτό που έγινε εδώ, διδάσκει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάξει, να γίνεται καλύτερη, να βαδίζει στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά τον πατριωτισμό της ευθύνης. Ο κ.Μητσοτάκης θύμισε τα λόγια του Μισέλ Φουσέ: Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη, αλλά ένας θεσμός που εγκαθιστά δομές. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος χωρίς σύνορα». Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, είπε ο κ.Μητσοτάκης ευχόμενος να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο. 

Μετά την ομιλία του κ.Μητσοτάκη ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Έβρο. Κάνουμε πράξη αυτό που απαιτεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να καταστούν απροσπέλαστα τα σύνορα της Ελλάδας. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Nότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και τους στόχους που έθεσε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την διεθνοποίηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την προστασία των ελληνικών συνόρων. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία να χρηματοδοτήσουμε τον εξοπλισμό και την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών φύλαξης στον ΟΣΕ

Νίκος Ανδρουλάκης: Στο STAR FORUM Λαμίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Το… ποδοσφαιρικό δώρο στον Σιμόπουλο (photos/video)

Επίσκεψη Μητσοτάκη στους γονείς της Τοπαλούδη: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη ζήσουν άλλοι γονείς τον δικό τους πόνο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:11