search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:21
MENU CLOSE

«Χαστούκι» από Guardian για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – «Μπορεί να είναι πολύ λίγο και να ήρθε πολύ αργά»

14.04.2023 16:52
kasidiaris-new

Σε εκτενές ρεπορτάζ προχώρησε ο Guardian μετά την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα.

Το μπλόκο, όπως γράφει ο Guardian, στον Ηλία Κασιδιάρη «θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».

Εδώ και δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος ηγέτης του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές του από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα.

Μήνα με το μήνα ο πρώην βουλευτής καταφερόταν εναντίον της αδυναμίας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε μια ροή ομιλιών γεμάτων μίσος. Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, «οι προτροπές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους Έλληνες, το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για το ρόλο του στη Χρυσή Αυγή». Και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, αναφέρει η εφημεριδα.

Τριάντα μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι η βίαιη νεοφασιστική ομάδα ήταν μια εγκληματική συμμορία που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση – στοχεύοντας μετανάστες, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα και χτυπώντας αριστερούς – η δημοτικότητά του περίφημου Κασιδιάρη δεν φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η δήλωση του Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, ότι η δημοτικότητα του Κασιδιάρη έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα των βίντεο που ανέβαζε στα social media μέσα από τη φυλακή.

«Αντίθετα φαίνεται να έχει αυξηθεί», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου. «Του δόθηκε ακόμη και η ευκαιρία να διευθύνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους νέους. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα προσέλθει στις κάλπες το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς άρχισε να εξετάζει εάν ο 42χρονος είχε παραβιάσει τους κανόνες της φυλακής που του επιτρέπουν να έχει επαφή αποκλειστικά με στενή οικογένεια και δικηγόρους – ανταλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση τηλεφώνου. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Πώς έστησε κόμμα μέσα από τις φυλακές

Όλο και περισσότερο, οι Έλληνες ρωτούν πώς ένας διαβόητος κρατούμενος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που στεγάζει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες του έθνους θα μπορούσε τόσο κατάφωρα να παραβιάζει τον κώδικα της φυλακής, ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter και ακόμη και απευθύνεται συναντήσεις των στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, συνεχίζει η Helena Smith.

Τον Οκτώβριο του 2021, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις, η Σοφία Νικολάου, η Γ.Γ. αντεγκληματικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε έρευνα, αλλά ζήτησε να τιμωρηθούν οι φρουροί εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν και υποκινούν τον κρατούμενο. Στις αρχές του 2022 η κ. Νικολάου δεν προχώρησε έκτοτε σε ενέργεις και οι παρεμβάσεις του Κασιδιάρη γνώρισαν μεγάλη άνθηση.

Η ψηφοφορία της Τρίτης (11/4) για την απαγόρευση της συμμετοχής των εξτρεμιστών στις εκλογές του επόμενου μήνα ακολουθεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο που προσπάθησε να καταστήσει αδύνατη τη συμμετοχή των Ελλήνων, επικαλούμενος την ποινική καταδίκη του αρχηγού της.

Οι εθνικιστές απάντησαν ανακοινώνοντας ότι ένας συνταξιούχος εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου.

Η τελευταία νομοθεσία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου εάν ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί βάσει καταστατικού. Οι αντίπαλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά, πριν από τις εκλογές που φαίνονται όλο και πιο κοντινές.

«Έπρεπε να είχαν δράσει νωρίτερα»

«Έπρεπε να είχε δράσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», είπε ο Παπαϊωάννου. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά μεταξύ των δεξιών στη βόρεια Ελλάδα», αναφέρει σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου για το μπλόκο κατά του Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές.

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν για καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά του – η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και μάλιστα θα λειτουργούσε προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Με τη δημοτικότητα της πάλαι ποτέ ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να πλήττεται από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταστρέψει την αφήγησή της για αποτελεσματική διακυβέρνηση –και κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία– τα μικρά κόμματα ανακάμπτουν.

Στα δεξιά, οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική μανία στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Κασιδιάρης, το δεξί χέρι του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγήθηκε των διαβόητων ταγμάτων εφόδου του εξτρεμιστικού κόμματος και εκπαίδευσε τα μέλη του στις πολεμικές τέχνες.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο αρνηθεί να επικυρώσει την απαγόρευση συμμετοχής των υπερεθνικιστών, η δημοτικότητα της ομάδας θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, προειδοποίησε ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής των δημοσκοπήσεων MRB.

«Αυτή τη στιγμή ήδη μετράμε [την υποστήριξή του] μεταξύ 4 και 4,5%», είπε, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του κόμματος των Ελλήνων δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Αν ο Τσίπρας εφαρμόσει ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει, θα μας οδηγήσει σε 4ο Μνημόνιο

Αποφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή – «Με περιμένει η κόρη μου, είμαι πολύ χαρούμενη» (photos/videos)

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Αν για να πολεμήσεις τον άλλον, τα βάζεις με τη γυναίκα και τα παιδιά του, τότε μοιάζεις κακομοίρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:21