search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:59
MENU CLOSE

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει την Ασία – Τουλάχιστον 13 νεκροί, κλείνουν τα σχολεία

19.04.2023 16:24
kauswnas_Asia
Screenshot twitter

Χαρακτηρίζεται «το χειρότερο κύμα καύσωνα, μήνα Απρίλιο, στην ιστορία της Ασίας» και η Ινδία, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και το Λάος λαμβάνουν έκτακτα μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων για την προστασία του πληθυσμού, ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 13 θάνατοι από θερμοπληξία.

Ο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, κλιματολόγος και ιστορικός περιγράφει τον Απρίλιο αυτό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίας ως «τον χειρότερο στην ασιατική ιστορία» σύμφωνα με δημοσίευμα του theguardian.

Στην Κίνα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε πολλές επαρχίες, όπως η Τσενγκτού, η Ζεζιάνγκ, η Νανζίνγκ και η Χανγκζού, και σε άλλες περιοχές κοντά στο δέλτα του Κίτρινου Ποταμού, καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί επίσης στη νοτιοανατολική Ασία, όπως στο Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν μέχρι 42,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σύμφωνα με τον Μαξιμιλιάνο Ερέρα.

Στην Ταϊλάνδη, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στην επαρχία Τακ τα θερμόμετρα την Κυριακή έφτασαν στους 44,6 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2016. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι στην Ταϊλάνδη εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο.

Στο Μπαγκλαντές , μια χώρα που θεωρείται ότι επηρεάζεται όσο λίγες από την κλιματική κρίση, τα θερμόμετρα έδειξαν πάνω από τους 40 βαθμούς στην πρωτεύουσα Ντάκα, που ήταν η πιο ζεστή μέτρα τέτοια εποχή εδώ και 58 χρόνια. Μάλιστα ήταν τέτοια η κατάσταση που έλιωνε η άσφαλτος σε πολλούς δρόμους. Αξιωματούχος του υπουργείου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής δήλωσε ότι αν η ζέστη δεν υποχωρήσει κάποιες περιοχές θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία χρόνια η Ινδία είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην υπερβολική ζέστη και ειδικοί φοβούνται ότι αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη. Το κύμα καύσωνα, αυτόν τον μήνα, πλήττει επαρχίες στα βόρεια και ανατολικά κρατίδια της χώρας και οι αρχές έχουν σημάνει πορτοκαλί συναγερμό σε τμήματα του Μπιχάρ, του Τζαρκαντ, της Οντίσα, του Άντρα Πραντές και της δυτικής Βεγγάζης. Σε έξι πόλεις της βόρειας και ανατολικής Ινδίας καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 44 βαθμών Κελσίου, ενώ στο Δελχί τα θερμόμετρα έδειξαν 40,4 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένα ινδικά κρατίδια έκλεισαν τα σχολεία. Στην πολιτεία Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι από θερμοπληξία, ενώ άλλα οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με προβλήματα εξαιτίας του καύσωνα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συστήματα Patriot για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος

Αυστραλία: Από θαύμα σώθηκαν 11 ναυαγοί – Έμειναν 6 μέρες χωρίς νερό και φαγητό (photos/videos)

Σουδάν: Οι πρωταγωνιστές της εμφύλιας σύρραξης – Ποιοι είναι και γιατί πολεμούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:59