search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:20
MENU CLOSE

Σουδάν: Αγνοείται το ασθενοφόρο που μετέφερε τους Έλληνες τραυματίες – Οι κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών

19.04.2023 18:42
soudan 654- new

Ώρες αγωνίας περνούν οι συγγενείς των δύο τραυματισμένων Ελλήνων που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Χαρτούμ στο Σουδάν, καθώς μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, στον ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν οι δύο Έλληνες χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να παραμένουν στην είσοδο του νοσοκομείου σε καροτσάκια.

Στη συνέχεια, ένα ασθενοφόρο ανέλαβε να τους παραλάβει ώστε να διακομιστούν σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς. Ωστόσο, η επικοινωνία με το ασθενοφόρο, όπως είπε ο Μητροπολίτης Σάββας, έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αγωνία και για τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Την Τρίτη, ο στρατός έφτασε έξω από τον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού, ενώ οι εγκλωβισμένοι χρειάστηκε να φύγουν από τον ναό και να μεταφερθούν στα γραφεία του καθώς κατέρρευσε τμήμα του τοίχου, μετά τις ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ.

«Πυροβολισμοί, ακούτε; Έτσι είναι η κατάσταση από τα μεσάνυχτα (…). Δεν σταματάνε», δηλώνει στο OPEN Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη.

Παράλληλα, με μαξιλάρια σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού του, ένας από τους Έλληνες που παραμένει εγκλωβισμένος στο Σουδάν, προσπαθεί να προστατευτεί από πιθανές εκρήξεις κοντά στο σημείο που διαμένει.

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, περιγράφει πως η εκεχειρία δεν τηρείται: «Χαμός. Βαράει ο ένας τον άλλον σαν τρελοί. Πυροβολισμοί, χαμός», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκος μαζί με ακόμη 73 άτομα έχουν κάνει αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για άμεσο απεγκλωβισμό από τη χώρα, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ παραστρατιωτικών και του στρατού του Σουδάν.

Διπλωματικές πηγές για τους τραυματίες

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν τα εξής για την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ:

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Έκκληση για κατάπαυση πυρός

Την ίδια ώρα διπλωματικές αποστολές στο Σουδάν κάλεσαν τις αντίπαλες δυνάμεις να παύσουν το πυρ και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους, τους διπλωμάτες και τους ανθρωπιστικούς παράγοντες έπειτα από μια πολυήμερη διαμάχη εξουσίας σε όλη τη χώρα.

Στις διπλωματικές αποστολές περιλαμβάνονται οι πρεσβείες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωση, κάλεσαν τον στρατό και την πιο ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Λύση καλείται να δώσει ένα… μικρόβιο

Σουδάν: Νέα 24ωρη εκεχειρία, εν μέσω ανταλλαγής πυρών

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει την Ασία – Τουλάχιστον 13 νεκροί, κλείνουν τα σχολεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:19