search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:37
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Θυροκολλείται το διάταγμα διάλυσης της Βουλής (LIVE)

22.04.2023 08:19
sakellaropoulou_mitsotakis

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός, δίνοντας και τυπικά το «σήμα» έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας εξαντλήσει τη θητεία της, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα συμβεί, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν το έργο της μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε να υπάρξει κατά την προεκλογική περίοδο γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων και να κινηθεί η περίοδος αυτή μακριά από τοξικότητες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη «γιορτή της δημοκρατίας», και ιδίως των νέων που ψηφίζουν για πρώτη φορά, λέγοντας ότι η συμμετοχή τους αποτελεί στόιχημα.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε μια γόνιμη και ήρεμη προεκλογική περίοδο.

Κατά το διάλογό του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν επικαλέστηκε κάποιον συγκεκριμένο λόγο για την προκήρυξη των εκλογών, αν και εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στο ζήτημα της οικονομίας με έμφαση στην προοπτική αναβάθμισής της σε επενδυτική βαθμίδα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολίτες

Για το λόγο αυτό, μετά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γι’ αυτό το σκοπό νωπή λαϊκή εντολή και συνθήκες σταθερότητας στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, στο μηνύμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως παρέμεινε πιστός στη δέσμευση του να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες και να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο.

Τι προβλέπει το άρθρο 41

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής που υπογράφουν όλοι οι υπουργοί και θα ακολουθήσει στη θυροκόλλησή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Αυθημερόν, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη αυτή προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Η ανακήρυξη συνδυασμών και η απλή αναλογική

Δέκα ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει αν θα επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, θα γίνουν γνωστά αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές.

Διαβάστε επίσης:

Yπόθεση Γεωργούλη: «Μάννα εξ ουρανού» για την κυβέρνηση

Τσαπανίδου για Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια – Τον κ. Σαμαρά τον έριξε ο λαός με την ψήφο του

Ανδρουλάκης: Ο λαός να πάρει μια γενναία απόφαση αλλαγής στις 21 Μαΐου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:36