search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:54
MENU CLOSE

Yπόθεση Γεωργούλη: «Μάννα εξ ουρανού» για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2278
22/04/2023
22.04.2023 06:00
METSOTAKES
Eurokinissi

Στη σκιά της υπόθεσης του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη κλείνει το ερχόμενο Σάββατο η Βουλή και η χώρα μπαίνει κανονικά σε προεκλογική περίοδο. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και επικαλούμενος «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» θα ζητήσει η χώρα να πάει σε εκλογές.

Η υπόθεση αυτή ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» για την κυβέρνηση, στηρίζοντας στην πραγματικότητα το αφήγημα πολλών κυβερνητικών στελεχών ότι πλέον το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν υφίσταται και με τη… «βούλα».

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την υπόθεση – με τη λογική ότι θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα διαφορετικά απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν, όπως π.χ. τις υποθέσεις Λιγνάδη και Μίχου –, τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση πολλές φορές να εκτροχιάζεται.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει παρότι μετά την τραγωδία των Τεμπών οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεώρησαν ότι θα πρέπει να επιδειχθεί από το κυβερνών κόμμα μία αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες εκδηλώσεις των στελεχών του. Αυτό αποφασίστηκε για δύο λόγους:

● Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου είναι πυκνός και μπορεί να φέρει και άλλες ανατροπές.
● Η φύση της υπόθεσης των 57 νεκρών ήταν τέτοια, που περισσότερα προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ακραία ρητορική από το να εξομαλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνητικές αβλεψίες.

Αμηχανία

Το γεγονός ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε αστραπιαία θέτοντας τον Γεωργούλη εκτός ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε δημόσια να δηλώνει ότι είναι υπέρ του θύματος και όχι του θύτη, έφερε σε έναν βαθμό αμηχανία στο κυβερνών κόμμα, καθώς εμφανίστηκε να χάνει κάποια από τα βασικά του επιχειρήματα.

Έτσι η κριτική αναλώθηκε στο εάν και πότε είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τα καμώματα του ευρωβουλευτή του. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μάθει «αν ο ευρωβουλευτής παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε και πότε ενημερώθηκε η Κουμουνδούρου για την υπόθεση».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου τα κυβερνητικά στελέχη αξιολογούν το γεγονός, λέγοντας ότι προφανώς αυτή η ιστορία θα στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες.
Κατ’ αρχάς θα αφήσει το δημοσκοπικό της αποτύπωμα, παρά την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε ο Τσίπρας. Οι συνεργάτες τού πρωθυπουργού θεωρούν ότι το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο ακροατήριο του πολιτικού Κέντρου και της μεσαίας τάξης, στο οποίο προσβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στίγμα» στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την προοδευτική διακυβέρνηση, το βασικό δηλαδή αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χαριλάου Τρικούπη βαθαίνει, καθώς από τη μία η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι γίνεται υπερεκμετάλλευση του θέματος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ήταν πολύ σαφή και ξεκάθαρα στις τοποθετήσεις τους, και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ότι είναι η ευκαιρία να πάρει πίσω μέρος των πασόκων που έχουν… αυτομολήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με λίγα λόγια, στο ήδη προβληματικό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η υπόθεση Γεωργούλη, η οποία φαίνεται ότι θα αφήσει έντονο στίγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Είναι ενδεικτικό το ότι, ερωτηθείς χθες για το κλίμα που διαμορφώνεται όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, ο γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σημείωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία λογική αυτονομίας, προγραμματικής πολιτικής, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι στη λογική ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον. Εμείς μιλάμε θετικά και μιλάμε με το πρόγραμμά μας. Διέσπειραν μέχρι και fake news λέγοντας ότι θα πάμε με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρός μας και άλλα στελέχη ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι η αυτοδυναμία, είναι αυτοαναφορικοί».

Δεν θέλουν υπερπροβολή του θέματος

Ωστόσο οι πιο υποψιασμένοι στη Ν.Δ. εμφανίζονται να μην επιθυμούν την υπερπροβολή του ΠΑΣΟΚ, καθώς, εάν τα φώτα πέσουν αποκλειστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε υπάρχει ο φόβος ένα κομμάτι ψηφοφόρων από την κεντροδεξιά δεξαμενή, την οποία μοιράζεται η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, να απευθυνθεί λόγω ευαισθησίας για την εν λόγω υπόθεση προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεδομένου πάντως ότι οι συνέπειες της υπόθεσης λογικά θα φανούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται να αγωνιά πλέον μόνο για ένα πράγμα: εάν το κλίμα αμφισβήτησης των κομμάτων από τους ψηφοφόρους, το οποίο ξεκίνησε από τα Τέμπη και κορυφώνεται με την υπόθεση Γεωργούλη, θα κάνει τους ψηφοφόρους να αντιδράσουν απέχοντας από την κάλπη, αφήνοντας στα χαμηλά και το κυβερνών κόμμα.

Για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, η οποία κινείται γύρω στο 15%.

Διαβάστε επίσης:

Τσαπανίδου σε Οικονόμου: Με παρελθόν στη συγκάλυψη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική

Υπόθεση Γεωργούλη: Ο Γεωργιάδης «δείχνει» την Αθανασίου για τη διαρροή – Τι απαντά η δημοσιογράφος

Στην Ήπειρο ποντάρει εκλογικά η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:54