search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:06
MENU CLOSE

Ιεράπετρα: Αλίευσαν προστατευόμενο είδος καρχαρία – Θύελλα αντιδράσεων

23.04.2023 23:07
karxarias
Φωτογραφία: isea.com.gr

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι εικόνες από την παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου είδους καρχαρία στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Το προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία είδος εξαβράγχιου καρχαρία -βάρους σχεδόν 300 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων- μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαράδων, στα ανοιχτά της Χρυσής, ξεψύχησε στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο νερό και να απελευθερωθεί.

Όλα έγιναν το πρωί της Παρασκευής (21/4), όταν οι ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι πιάστηκε στα δίχτυα τους ο καρχαρίας. Αδυνατώντας να τον ανεβάσουν στο κατάστρωμα του αλιευτικού, οι δύο ψαράδες έσυραν τον καρχαρία με τα δίχτυα και τον έβγαλαν στη στεριά στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

«Εγκληματικό και παράνομο εμπόριο άγριας ζωής στην Ιεράπετρα»

Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea προχώρησε σε καταγγελία για «παράνομο εμπόριο άγριας ζωής».

»Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο “απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών”, η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της οργάνωσης, η ύπαρξη καρχαριών στις θάλασσες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, η IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες» καταλήγουν αναφερόμενοι στον εξακαρχαρία ή γκρίζο νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus), αλλιώς γνωστός και ως αλέτρι.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης iSea απέστειλαν επιστολή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην οποία ζητούν να δοθεί ένα τέλος. Επισημαίνουν πως το 2022 κατέγραψαν «150 περιστατικά παράνομης σύλληψης, εκφόρτωσης, επίδειξης και πώλησης Εξαβράγχιων καρχαριών που συλλέχθηκαν μέσα από ηλεκτρονικές πηγές για την περίοδο 2012-2022, συμβάλλοντας στη σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που καλούνται να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία».

Ο εξακαρχαρίας έχει συγγένεια με τα σκυλόψαρα και τον καρχαρία της Γροιλανδίας, αλλά εντοπίζεται στις θάλλασες της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στα νερά Ελλάδας και Κύπρου. Έχει μέσο μέγεθος 3 μέτρα για τα αρσενικά και 4 για τα θηλυκά, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τα 5 μέτρα και 600 κιλά το μέγιστο.

Συνήθως κολυμπά σε βάθη μεγαλύτερα των 90 μέτρων ενώ έχει καταγραφεί έως και στα 2.500 μέτρα σε εύκρατα και τροπικά ύδατα. Τις νυχτερινές ώρες επιλέγει να πλησιάσει προς την επιφάνεια της θάλασσα, ενώ πριν χαράξει επιστρέφει στα μεγάλα βάθη.

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, αν και είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρηθεί επικίνδυνος, δεν φαίνεται να έχει επιτεθεί σε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Google: Αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης το σημερινό doodle

«Καμπανάκι» για τη στάθμη των θαλασσών: Νησιά ετοιμάζουν την ψηφιακή τους εκδοχή για την περίπτωση βύθισής τους

Μεσολόγγι: Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και σκότωσαν σπάνια πτηνά σε προστατευόμενο πάρκο (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:04