search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:16
MENU CLOSE

Ιεράπετρα: Δικογραφία σε βάρος των ψαράδων που σκότωσαν καρχαρία (Video/Photo)

25.04.2023 11:04
karxarias new

Έμπλεξαν οι ψαράδες που έπιασαν και σκότωσαν έναν εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, την Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής.

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία. Η οργάνωση Isea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες.

Η Isea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981 το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το eKriti.gr την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιείς για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.

 «Είναι κάποιο είδος “σαπουνά” που εμείς εδώ στην Ιεράπετρα δεν το τρώμε και δεν το εμπορευόμαστε. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος.

Κακώς τον έφεραν στο ψαρομανάβικο, γιατί δεν έχει καμιά εμπορική αξία. Η γεύση του είναι σαν να τρως αφρό από σαπούνι και γι’ αυτό τον λέμε “σαπουνά”. Αυτά τα ψάρια ήταν πάντα μεγάλος μπελάς για τους ψαράδες της νότιας Κρήτης, όταν έμπλεκαν στα δίχτυα του ψαροκάικου», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Μανόλης Φραγκιαδάκης που διατηρεί ψαρομανάβικο στην περιοχή της Αλυκής.

«Οι ψαράδες έκαναν το σωστό»

Αφού οι δυο ψαράδες που έπιασαν τον “σαπουνά” έμαθαν ότι αυτό το είδος δεν είναι εμπορεύσιμο, το απόγευμα της Παρασκευής, τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν στην καταστροφή του.

Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ  Κυριάκος Ταμπακάκης, ο οποίος αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το είδος του καρχαριοειδούς που πιάστηκε στην Ιεράπετρα, δηλώνοντας στη “Νέα Κρήτη” ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που ανήκει στην οικογένεια του “σαπουνά”, ερωτηθείς εκ νέου να τοποθετηθεί για τις ενέργειες που ακολούθησαν οι ψαράδες από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι στα δίχτυα τους είχε μπλεχτεί ένα μεγάλο καρχαριοειδές ανέφερε:

«Οι ψαράδες δεν μπορούσαν από τη βάρκα να διακρίνουν ποιο είδος καρχαρία είχε πιαστεί στα δίχτυα τους, ούτε μπορούσαν μέσα στο πέλαγος να τον ξεμπερδέψουν από τα δίχτυα τους, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν πάνω στη μικρή ψαρόβαρκα.

Για να “ξεψαρίσουν” τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν στο λιμάνι, όπως και έκαναν. Τον ελευθερώνουν από τα δίχτυα που είχαν τυλιχτεί γύρω του και με σχοινιά τον ανεβάζουν μαζί με άλλους ανθρώπους πάνω στο αυτοκίνητο»

Διαβάστε επίσης

Αρσάκειο: Αποβολή των έξι μαθητών για το περιστατικό bullying στον 15χρονο

Βόλος: Ξυλοκόπησε την κόρη του επειδή έγινε μουσουλμάνα

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις σε Κηφισό και Αττική Οδό – Πού υπάρχουν προβλήματα (live χάρτης)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:15