search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:03
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Σενάρια για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα (Video)

26.04.2023 09:31
kafsonas new

Για την κλιματική αλλαγή και το σενάριο για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα που παρουσιάσαν χθες σε πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα», μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι φαντάζουν ακραία, αλλά η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής και οι ειδικοί προειδοποιούν: Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Οπως αναφέρει ο κ. Λέκκας τα φαινόμενα αυτά θα τα ζήσουμε απο τώρα: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ανέφερε ο κ. Λέκκας ότι θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Διαβάστε επίσης

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 13 Έλληνες – Ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Νουβίας

Κίνηση τώρα: Αυξημένα προβλήματα στον Κηφισό – Πού υπάρχουν καθυστερήσεις (live χάρτης)

Χαλκίδα: Στο νοσοκομείο 91χρονος μετά από ξυλοδαρμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:03