search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15
MENU CLOSE

Μηνύματα Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει της Ν.Δ. και στην οικονομία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27/04/2023
28.04.2023 06:00
Alexis-tsipras

Η οικονομία ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο για ένα οικονομικό φόρουμ.

Και από αυτό το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε ουσιαστικά – και πιο συμπυκνωμένα – τη θέση που προβάλλει όλο αυτό το διάστημα και στις ομιλίες του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει έναντι της Νέας Δημοκρατίας και της (απερχόμενης) κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και στο πεδίο της οικονομίας και της οικονομικής διαχείρισης.

«Μια δουλειά είχε να κάνει και δεν την έκανε». Αυτό ήταν ουσιαστικά σε λίγες λέξεις το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα, χθες, αναφορικά με τις διακηρύξεις Μητσοτάκη για την επενδυτική βαθμίδα, τόσο ως συνεχής προαναγγελία καθ’ όλη την τετραετία, όσο και ως αιτιολόγηση της προκήρυξης εκλογών. Τις προηγούμενες μέρες χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις νέες δεσμεύσεις για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδας την επόμενη 4ετία, ενώ χθες ανέφερε πως το μόνο που μπορούσε να υποσχεθεί ο Μητσοτάκης στις εκλογές του 2019 ήταν αυτό, καθώς όλα τα υπόλοιπα ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε τακτοποιήσει: έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, άφησε στα ταμεία 37 δισ. ευρώ, πέτυχε 8 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, «αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ, το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο κατά 10 φορές. Επομένως δεν είναι λογικό να θέτει τέτοια διλήμματα».

Την ίδια ώρα εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «με μια χρηστή διοίκηση αλλά και με αλλαγή μείγματος κοινωνικής πολιτικής» ώστε αυτή η εξέλιξη να μην είναι σε βάρος της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ξανά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την πρόσφατη αναφορά του πως «οι ξένες επενδύσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα είναι μονάχα στο real estate, στον τουρισμό και στα deals με τα μεγάλα funds» και γίνονται ως επί το πλείστον με χρήματα που αυτά τα funds δανείζονται από τις τράπεζες της χώρας. Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως η ελληνική οικονομία ουσιαστικά αλλάζει χέρια με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων προς χάριν ενός «κερδοσκοπικού οπορτουνισμού», κατά τη διατύπωση Σημίτη και πάλι. Σε αυτή την πολιτική επενδύσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση άσκησε την κριτική ότι «δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας», αντιθέτως «χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας», και χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις και ιδιωτικές και δημόσιες σε τρεις βασικούς τομείς: υποδομές, σύστημα Υγείας και ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «μόνο έτσι θα έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη» και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, ώστε σε βάθος οκταετίας να έχουμε μια ουσιαστική σύγκλιση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς «το 2007 ήμασταν στο 77% του μέσου όρου της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, σήμερα είμαστε στο 59%».

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι απέτρεψε επενδύσεις και λόγω διαφθοράς και διαπλοκής, καθώς όπως είπε οι επενδυτές αποθαρρύνονται από αυτές τις συνθήκες και η κυβέρνηση απομάκρυνε τη χώρα από την ευρωπαϊκή κανονικότητα σε αυτό το πεδίο και γι’ αυτόν τον λόγο.

Η μεσαία τάξη με ΣΥΡΙΖΑ και με Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε δύο επίπεδα:

  • Στην αναφορά στη μνημονιακή περίοδο, για την οποία παραδέχτηκε ξανά ότι αναμφίβολα και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, όμως η μεγαλύτερη επιβάρυνση ήταν κατά τα δύο πρώτα μνημόνια, την πρώτη πενταετία.
  • Στην κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική διατήρησης πολύ υψηλών έμμεσων φόρων, με τη βοήθεια και του πληθωρισμού, που έχουν δημιουργήσει υπερέσοδα τα οποία δεν κατευθύνονται στους πολίτες αλλά στις εταιρείες ενέργειας, πετρελαιοειδών και τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των κερδών τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όχι απλώς επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αλλά πως το σχέδιό του είναι σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού της.

Αντιθέτως, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα σχέδιο που

  • αφενός δεν είναι χαριστικό, και δεν αποτελεί καμία σεισάχθεια, είναι αντίθετα win – win και επιτρέπει να μείνει και το fund στο τραπέζι από την άλλη,
  • αφετέρου δεν απευθύνεται στους ευάλωτους μόνο, αλλά κυρίως στη μεσαία τάξη που θα μπορεί να αποπληρώνει τις δόσεις της για να διατηρήσει την περιουσία της, κάτι που δεν θα μπορεί να κάνει με το σχέδιο της Ν.Δ., το οποίο ευνοεί τα funds και οδηγεί σε τσουνάμι πλειστηριασμών.

Στο ερώτημα για τις κατηγορίες Μητσοτάκη ότι αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε νέο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως αυτά έλεγε και το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, και χάρη σε αυτό το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε στη θητεία του γεμάτα ταμεία και πρόσβαση στις αγορές που του επέτρεψαν «να δαπανά» και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική πάνω από 15 δισ. ευρώ. «Τα βρήκε έτοιμα» είναι άλλωστε η επωδός των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οργή για Μητσοτάκη λόγω… fake news

Ακροδεξιά «παιχνίδια» στην προεκλογική σκακιέρα

Εκλογές 2023: Μπλόκο Τσίπρα στις «εμμονές» Βαρουφάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15