search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:36
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Γιατί κινδυνεύουν να ξεμείνουν από μετρητά από 1η Ιουνίου (videos)

02.05.2023 14:33
usa_yellen_0205_1200-700_new
credit: AP

Κινδυνεύουν να ξεμείνουν από μετρητά οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την 1η Ιουνίου, όπως προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν και γι’ αυτό ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ραντεβού με τους βουλευτές στις 9 Μαϊου, για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία.

Η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν χρήματα για την καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους, ασκώντας έτσι πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν και τους βουλευτές για να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Τζάνετ Γέλεν για την αποκαλούμενη ημερομηνία Χ, μειώνει δραματικά το περιθώριο χρόνου που έχουν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μην ξεμείνει από μετρητά η χώρα για να  αποπληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της.

Ανταποκρινόμενος στο χρονοδιάγραμμα που έβαλε επιτακτικά η Γέλεν, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου σε συνάντηση για τα οικονομικά θέματα των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μία αποτυχία στις επαφές ως προς το θέμα της αύξησης του ορίου χρέους, που αφορά το σύνολο των χρημάτων που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ, συνιστά απειλή για τις διεθνείς χρηματαγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράττουν, άρα το κράτος είναι υποχρεωμένο να δανείζεται τεράστια ποσά για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλεια και οι μισθοί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τον στρατό. Μέχρι τώρα, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι θα ξεμείνει από ρευστό στις αρχές Ιουνίου, αλλά με βάση τη νέα εκτίμηση το χρονικό περιθώριο έχει στενέψει περισσότερο. Και το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου από την πλευρά του προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι μικρότερα από ό, τι εκτιμάτο ως τώρα.

Οι Ρεπουμπλικανοί πέρασαν από τη Βουλή νομοσχέδιο, τον Απρίλιο, που προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν περικοπές δαπανών. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τους προειδοποίησε από την άλλη πλευρά ότι «εδώ και 200 χρόνια η Αμερική δεν έχει ποτέ, μα ποτέ, αποτύχει να πληρώσει το χρέος της».

Στην Ουάσινγκτον υπάρχει διακομματική συμφωνία ότι το αμερικανικό κράτος πρέπει να βρει τρόπο για να μειώσει το χάσμα μεταξύ των ποσών που δαπανά και των χρημάτων που συγκεντρώνει, αλλά ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των οικονομικών μεταρρυθμίσεων λένε ότι το όριο χρέους πρέπει  να αυξηθεί.

Οι ΗΠΑ τεχνικά έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο χρέους -στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια- από τον Ιανουάριο, υποχρεώνοντας το υπουργείο Oικονομικών να κάνει λογιστικές μανούβρες για να συνεχιστεί η πληρωμή των υποχρεώσεών του. Ωστόσο, η υπουργός Oικονομικών προειδοποίησε ότι τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ίδια έχουν εξαντληθεί και πλέον από τον Ιούνιο υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από μετρητά.

Διαβάστε επίσης:

Aerosmith: Μετά από 50 χρόνια μας λένε «Peace Out» (videos/photos)

Βασιλιάς Κάρολος: Ακριβή και αδιάφορη θεωρούν τη στέψη οι περισσότεροι Βρετανοί

Τεχνητή Νοημοσύνη: Καμπανάκι κινδύνου από τον «νονό» της τεχνολογίας ΑΙ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:36