search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:44
MENU CLOSE

Οδική ασφάλεια: Με… φάρο υποχρεωτικά όλα τα ΙΧ σε λίγα χρόνια  

04.05.2023 10:40
faros new

Ολοι, λίγο ή πολύ, έχουμε ένα υποχρεωτικό τρίγωνο προειδοποίησης στο πορτ μπαγκάζ του ΙΧ μας. Ε, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Θα αντικατασταθεί από ένα… φάρο .

Πρόκειται για έναν προειδοποιητικό διασυνδεδεμένο φάρο PF LED One, προδιαγραφών V16, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο στην οδική ασφάλεια στην Ε.Ε.

Η αρχή μάλιστα έγινε ήδη στην Ισπανία, η οποία άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. H χώρα της Ιβηρικής έγινε η πρώτη που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του φάρου ασφάλειας, με την εφαρμογή του μέτρου να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Όπως αναφέρει το carandmotor.gr oι Ισπανοί προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια για να βελτιώσουν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στη χώρα, με τα στατιστικά να δείχνουν πως οι μισοί σχεδόν οδηγοί στη χώρα δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που αναγκαστούν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου, είτε από ατύχημα είτε από βλάβη στο αυτοκίνητο.

Προειδοποιεί και στέλνει σήμα

Η χρήση του διασυνδεδεμένου φάρου απλοποιεί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός ενός αυτοκινήτου σε περίπτωση ανάγκης. 

Τοποθετείται εύκολα πάνω στο αυτοκίνητο και παίρνει τη θέση του τριγώνου που θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από το αυτοκίνητο και σε τέτοια θέση ώστε να είναι ορατό από τους οδηγούς άλλων οχημάτων που πλησιάζουν.

Ο διασυνδεδεμένος φάρος, σε σχέση με τους συμβατικούς φάρους προδιαγραφών V16 φέρει ενσωματωμένη SIM, η οποία, με την ενεργοποίηση του φάρου, ειδοποιεί τις υπηρεσίες του υπουργείου μεταφορών για την ακριβή θέση του οχήματος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Και σε μοτοσικλέτες και scooters

Mάλιστα ο φάρος θα μπορέσει να τοποθετείται και σε μοτοσικλέτες και scooters.

Σημειώνεται ότι η χρήση του τριγώνου από τους μοτοσικλετιστές στα μηχανοκίνητα δίκυκλα δεν είναι υποχρεωτική σε περίπτωση στάσης έκτακτης ανάγκης στον δρόμο

Στην Ισπανία ο διασυνδεδεμένος φάρος θα πρέπει να τροφοδοτείται από μπαταρία εννέα volt που να επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία του τουλάχιστον για δύο ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν λειτουργεί ο προειδοποιητικός φάρος θα πρέπει να γίνεται ορατός από απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.

Διαβάστε επίσης

Μια ξεχασμένη Bentley του 1935 πουλήθηκε σε αστρονομική τιμή

ΕΕ: Οριστικό τέλος στα αυτοκίνητα με βενζίνη και ντίζελ από το 2035

ΚΟΚ: Τι πρόστιμο πληρώνεις εάν… πίνεις νερό ενώ οδηγείς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09