search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:32
MENU CLOSE

Μικρόβια που βοηθούν στην ανακύκλωση: «Τρώνε» το πλαστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες

10.05.2023 12:00
mikrovia

Μικρόβια που μπορούν να καταναλώνουν πλαστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στις Άλπεις και στην Αρκτική και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την ανακύκλωση.

Πολλοί μικροοργανισμοί μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά συνήθως λειτουργούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η χρησιμοποίησή τους σε βιομηχανικό επίπεδο είναι πολύ ακριβή διαδικασία διότι απαιτείται η ανάπτυξη θερμοκρασίας και επιπλέον δεν είναι ουδέτερα ως προς την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα.

Οι επιστήμονες του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου  WSL εντόπισαν μικρόβια που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά στους 15 βαθμούς Κελσίου. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που μπορεί να αποτελέσει μία επανάσταση στη μικροβιακή ανακύκλωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην εφημερίδα Frontiers in Microbiology.

Ο δόκτωρ Τζόελ Ρούτι από το WSL και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν 19 στελέχη βακτηρίων και 15 μυκήτων που αναπτύσσονται σε ελεύθερο ή θαμμένο πλαστικό στο έδαφος για ένα χρόνο, στη Γροιλανδία, το Σβάλμπαρντ και την Ελβετία. Άφησαν τα μικρόβια να αναπτυχθούν στο εργαστήριο, σε συνθήκες σκότους και στους 15 βαθμούς Κελσίου και δοκίμασαν κατά πόσο μπορούν να καταναλώσουν διάφορους τύπους πλαστικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στελέχη βακτηρίων που ανήκουν σε 13 γένη στα φυλά ακτινοβακτήρια και πρωτεοβακτήρια και οι μύκητες έως 10 γένη στα φυλά ασκομύκητα και βλεννομυκώτια.

Τα πλαστικά στα οποία δοκιμάστηκαν τα βακτήρια περιλάμβαναν μη βιοδιασπώμενο πολυεθυλένιο και βιοδιασπώμενο πολυεστέρα-πολυουρεθάνιο, καθώς και δύο διαθέσιμα στο εμπόριο βιοδιασπώμενα μείγματα τερεφθαλικού αδιπικού πολυβουτυλενίου και πολυγαλακτικού οξέος.

Κανένα από τα στελέχη δεν μπόρεσε να καταναλώσει μη βιοδιασπώμενο πολυεθυλένιο ακόμα και μετά από 126 μέρες επώασης σε αυτά τα πλαστικά. Αλλά 19 στελέχη (ποσοστό 56%) μεταξύ των οποίων 11 μύκητες και 8 βακτήρια, μπόρεσαν να καταναλώσουν βιοδιασπώμενο πολυεστερικό πολυουρεθάνιο στους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ 14 μύκητες και 3 βακτήρια κατανάλωσαν τα μείγματα πλαστικών .

«Δείξαμε ότι τα νέα μικρόβια που ελήφθησαν από την΄ πλαστίσφαιρα ΄των αλπικών και αρκτικών εδαφών ήταν ικανά να διασπάσουν βιοδιασπώμενα πλαστικά στους 15 βαθμούς. Αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μίας ενζυμικής διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικού», δήλωσε ο Δρ. Τζόελ Ρούτι.

Τα πλαστικά είναι σε ευρεία χρήση από τη δεκαετία του 1950, αλλά τα μικρόβια μπορούν να αποδομήσουν τα πολυμερή επειδή μοιάζουν με κάποιες δομές που συναντώνται στα φυτικά κύτταρα.

Ο δόκτωρ Μπιτ Φρέι, ένας από τους ερευνητές της ομάδας εξήγησε ότι «τα μικρόβια παράγουν μία μεγάλη ποικιλία ενζύμων αποδόμησης πολυμερών, που εμπλέκονται στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών». 

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκα αστροναύτης της NASA περιγράφει τη ζωή της στο διάστημα: Από το λούσιμο μέχρι την τουαλέτα (photos/videos)

TikTok: Δημιούργησε «Κέντρο Ελληνικών Εκλογών» – Σε τι εξυπηρετεί

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αυτά τα επαγγέλματα δεν «απειλεί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01