search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:32
MENU CLOSE

Αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα (video)

12.05.2023 12:17
BlackHole_1205_1200-700_new
credit: John A. Paice

Στην αρχή ήταν ένα απρόσμενο τρεμόπαιγμα στον νυχτερινό ουρανό. Αλλά η πιο προσεκτική παρατήρηση αποκάλυψε ότι οι αστρονόμοι είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει εντοπιστεί ως σήμερα, κάτι που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα γιγαντιαίο σύννεφο αερίων που το καταβρόχθισε μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Όλα αυτά έγιναν σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και η έκρηξη ήταν δέκα φορές πιο φωτεινή από οποιοδήποτε γνωστό σούπερ νόβα και ως τώρα έχει διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια – είναι δηλαδή η πιο ενεργητική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί.

«Περνούσε απαρατήρητη για ένα χρόνο, καθώς σταδιακά γινόταν πιο φωτεινή», δήλωσε ο Δρ. Φίλιπ Γουάισμαν, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, που είναι επικεφαλής της ομάδας παρατήρησης του φαινομένου. Τότε η συστηματική παρατήρηση οδήγησε τους αστρονόμους στην εκτίμηση ότι είχαν μπροστά τους ένα γεγονός αδιανόητης κλίμακας.

«Εκτιμήσαμε τη φλεγόμενη σφαίρα του να είναι 100 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του ηλιακού συστήματος, με φωτεινότητα περίπου 2 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του ήλιου», πρόσθεσε ο καθηγητής Γουάισμαν, επισημαίνοντας ότι «σε τρία χρόνια το φαινόμενο έχει απελευθερώσει 100 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι ο ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη, γνωστή με την κωδική ονομασία AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα ενός αχανούς σύννεφου αερίων, πιθανώς χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από το δικό μας ήλιο, που πέφτει αναπόφευκτα στο στόμα μίας τεραστίων διαστάσεων μαύρης τρύπας. Το σύννεφο των αερίων πιθανώς σχηματίστηκε από το μεγάλο «ντόνατ» σκόνης που συνήθως περιβάλλει τις μαύρες τρύπες.

Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που παρατηρούν το φαινόμενο δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Η επίθεση του Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν από την κουζίνα του σπιτιού του (video)

Μεσανατολικό: Λουτρό αίματος στη Γάζα, 29 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 72 ώρες

Τραμπ: Έφεση κατά της απόφασης για τη σεξουαλική κακοποίηση της Κάρολ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:31