search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:37
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τα πρωτογενή πλεονάσματα

16.05.2023 18:19
mitsotakis-irakleio-1231-new

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι έχει μάθει να είναι τολμηρός στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια χώρα που κάποτε ήταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης.

Ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή με σαφή πλειοψηφία, για να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξη που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στην υποστήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει βγει από μια δεκαετή κρίση χρέους που εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της.

Ο COVID-19 και ο υψηλός πληθωρισμός, από τον πόλεμο της Ουκρανίας, που εκτόξευσαν τους λογαριασμούς ενέργειας έχουν «χτυπήσει» τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μια δεκαετία λιτότητας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισ. ευρώ σε μέτρα ανακούφισης από το 2020, αύξησε τις συντάξεις και αύξησε τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ για να μετριάσει την κρίση κόστους ζωής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στοχεύει επίσης να αυξήσει τα έσοδα από την οικονομικά ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισεκατομμύρια σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναβαθμίζοντας τις υποδομές για να προσελκύσει ταξιδιώτες πέρα από την υψηλή περίοδο Μαΐου-Οκτώβρη.

Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Αλλά οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να μην αναδείξουν έναν απόλυτο νικητή λόγω ενός νέου εκλογικού συστήματος. Μια δεύτερη ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, εκτός εάν σχηματιστεί συνασπισμός κομμάτων, κάτι που ο Μητσοτάκης είπε ότι θα προτιμούσε να αποφύγει.

Δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει μια πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο κατά 25% έως το 2027. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί», είπε. «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες παλεύουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είπε ότι η Ελλάδα, που εξακολουθεί να είναι το πιο χρεωμένο έθνος της ευρωζώνης, μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με τους δανειστές της στην ευρωζώνη.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το μειώσουν και χρειάζονται μια προσαρμοσμένη προσέγγιση», είπε. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2%. Και σε αυτό δεσμευόμαστε», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει πάρει μαθήματα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του, είπε: «Ω, πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να είστε τολμηροί, αντί να μένετε πίσω. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις…, θέλω πραγματικά να βάλει την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», είπε ο Μητσοτάκης, λέγοντας για την αντιπολίτευση: «Υπόσχονται το φεγγάρι σε όλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι, εάν εκλεγεί, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ και στη συνέχεια ετησίως ανάλογα με τον πληθωρισμό, ενώ οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 10% και οι συντάξεις 7,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε σε ελληνική πολιτική οικογένεια, αναφέρει το Reuters. Ο αείμνηστος πατέρας του, Κωνσταντίνος, διετέλεσε πρωθυπουργός και η αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός Εξωτερικών. Ένας μεγάλος του θείος, ο πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν σύγχρονος του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Αναφερομενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή». Αλλά πρόσθεσε ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας – το οποίο υποστηρίζει μια πιο διεκδικητική πολιτική σε μέρη της Μεσογείου – ήταν «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω ότι υπερασπίζομαι αυτά τα δικαιώματα», είπε. «Ταυτόχρονα θα απλώνω πάντα το χέρι φιλίας στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Στόχος μια κυβέρνηση μακράς πνοής, ανοιχτό το εκλογικό αποτέλεσμα, θα κριθεί από τη συμμετοχή» (video)

Οργή της Αθήνας για τον «τουρκικό χάρτη» της Le Monde

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Πειραιά: «Η χώρα δεν χρειάζεται αβεβαιότητα ούτε πειραματισμούς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:37