search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:23
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: Η απογοήτευση των Κούρδων και το στοίχημα της επόμενης μέρας

17.05.2023 06:00
tourkia ekloges 432- new

Οι ψηφοφόροι στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας έμειναν αποσβολωμένοι από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και τη νίκη του Ερντογάν, καθώς με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων εξανεμίστηκαν τα όνειρά τους για μία ιστορικής σημασίας νίκη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Τεράστια απογοήτευση», λέει στο Al Jazeera ο Τσενγκίζ Τσαντάρ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με το Yesil Sol Parti (YSP) στο Ντιγιάρμπακιρ. «Πρόκειται για τεράστια ήττα για όλους εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Έχουμε βυθιστεί στην αβεβαιότητα και δεν ξέρουμε τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα για μας», πρόσθεσε.

Το κόμμα YSP, η Πράσινη Αριστερά, με την ομπρέλα της οποίας συμμετείχαν στις εκλογές οι Κούρδοι του HDP, σάρωσε στις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι Κούρδοι υπερψήφισαν στην προεδρική κάλπη τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά το πρωί της Δευτέρας, ήταν υποχρεωμένοι να αποδεχτούν την κυριαρχία του Ερντογάν.

«Είναι δύσκολο να εκφράσω αυτά που αισθάνομαι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία σε αυτή την χώρα και η πραγματικότητα μιας κοινωνίας που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρόλα αυτά, ο κόσμος εξακολουθεί να ψηφίζει Ερντογάν», δήλωσε στο Al Jazeera η Σούνα, μια δασκάλα στο Ντιγιάρμπακιρ.

«Ναι, ήταν δημοκρατικές εκλογές, αλλά δεν είναι δυνατό να εξηγήσουμε αυτά τα αποτελέσματα με την λογική. Θέλω να εξακολουθήσω να ελπίζω για δύο εβδομάδες. Η ευχή μου είναι ότι ο λαός αυτής της χώρας θα εκδηλώσει την προτίμησή του προς όφελος της δημοκρατίας και της αλλαγής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνει πολιτική αλλαγή πολλοί νέοι θα προτιμήσουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Το Ντιγιάρμπακιρ, η πόλη στην οποία κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, είναι προπύργιο του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Είναι επίσης το επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους Κούρδους αυτονομιστές και έχει υποστεί τις συνέπειες της κρατικής καταστολής, με δύο εκλεγμένους δημάρχους και έναν ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος – τον Σελαχετίν Ντεμιρτάς- στη φυλακή.

Το YSP ήλπιζε ότι η απόφαση να ρίξει το βάρος του υπέρ του Κιλιτσντάρογλου για τις προεδρικές εκλογές – αντί να παρουσιάσει δικό του υποψήφιο- θα ήταν καθοριστικός παράγοντας για μία νίκη του Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.

Αλλά η Κεϊλάν Ακτσά, η οποία επίσης εξελέγη βουλευτής με το YSP στο Ντιγιάρμπακιρ, έχει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση: «Το κόμμα μας πήγε καλά παρά τους χιλιάδες φίλους που είναι στις φυλακές, παρά τα πολιτικά προσκόμματα, και παρόλο που το νέο κόμμα συγκροτήθηκε μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές». Και δηλώνει σίγουρη ότι «θα ασκήσουμε σημαντική αντιπολίτευση στην εθνοσυνέλευση».

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Πλημμύρες στις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια και Μάρκε – Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Eurostat: Δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνητότητα η Ελλάδα τον Μάρτιο στην Ε.Ε. λόγω κορωνοϊού

Ενές Καντέρ: Κατηγορεί τον Μασκ για περιορισμούς του Twitter στην Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:23