search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:00
MENU CLOSE

Βραζιλιάνικες καραμελωμένες τρούφες καρύδας

20.05.2023 06:00
troufes_karydas

Στη Βραζιλία τα μικρά αυτά ζαχαρωτά είναι γνωστά ως bala baiana ή bala de vidro και συνηθίζονται πολύ ως κέρασμα σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα πάρτι γενεθλίων, οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και σαν τραταρίσματα για τους επισκέπτες στο μαιευτήριο.

Ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα με ζαχαρούχο γάλα και ινδοκάρυδο και έχουν ένα κρεμώδες και μαλακό εσωτερικό, ενώ περικλείονται από μια τραγανή κρούστα καραμέλας εξωτερικά.

Υλικά για τη Συνταγή

1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 φλιτζάνια ινδοκάρυδο

Για την καραμέλα

3 φλιτζάνια ζάχαρη

1 ¼ φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο ή ξύδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση

1. Σε ένα μέτριο αντικολλητικό σκεύος, βάλτε το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (μεγάλη εστία) ή μέτρια (μικρή εστία), ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να μειωθεί, να πήξει και να αρχίσει να σκουραίνει λίγο. Θα πρέπει η ζύμη να είναι παχύρρευστη και να αποκολλάται από τον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

2. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας και την τριμμένη καρύδα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα καρύδας. Απλώστε το σε λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για λίγη ώρα.

3. Λαδώσετε ελαφρά τα χέρια σας με λίγο άοσμο σπορέλαιο και  χρησιμοποιώντας ½ κουταλιά της σούπας ως μέτρηση, ξεκινήστε να σχηματίζετε στρογγυλές τρούφες. Αφήστε τις στην άκρη.

4. Ξεκινήστε να ετοιμάζετε την καραμέλα. Βάλτε σε ένα μέτριο κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το ξύδι και ανακατέψτε για λίγο.

5. Βράστε το σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε (για να μην κάνει κρυστάλλους η καραμέλα), ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Θα πρέπει να μην σκουρύνει η καραμέλα διαφορετικά θα πικρίσει, για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να φτάσει τους 149ο C  έως 154ο C. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο καραμέλας ή να στάξετε μια σταγόνα μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν σκληρύνει αμέσως και δεν έχει ελαστικότητα, είναι έτοιμη.

6. Στη συνέχεια βουτήξτε προσεκτικά και γρήγορα τις τρούφες μέσα στην καραμέλα και αφαιρέστε τις με ένα πιρούνι, βάζοντάς τες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί  και αφήνοντάς τες να κρυώσει και να σκληρύνει η κρούστα.

7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίστε την καραμέλα που περισσεύει από τα πλαϊνά της βάσης, τυλίξτε τα ζαχαρωτά με σελοφάν ή βάλτε τα σε χαρτάκια για σοκολατάκια και είναι έτοιμα να τα προσφέρετε!

Διαβάστε επίσης:

Ναπολιτάνικη πίτσα 4 τυριά

Κέικ με ανθότυρο και σοκολατένιες σταγόνες

Αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:59