search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:48
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Τελικό exit Poll: Νίκη ΝΔ με 37,5% – 41,5%

21.05.2023 19:03
exit poll

Καθαρό προβάδισμα στη ΝΔ με ποσοστό από 37,5-41,5% δίνουν τα τελικά exit poll (ποσοστό 100%) που δημοσιεύθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 7 έως και 15 μονάδες, με τη μέση τιμή της διαφοράς στις 14 μονάδες.

Την είσοδό της στη Βουλή διεκδικούν η Πλεύση Ελευθερίας με ίδιο εύρος ποσοστού (2,5% – 3,5%) ενώ την έκπληξη κάνει το κόμμα «Νίκη», το οποίο επίσης κυμαίνεται στο 2,5% – 3,5%.

Τα ποσοστά των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,5% – 27,5%

ΠΑΣΟΚ: 11,5% – 12,5%

ΚΚΕ: 6,5 % – 7,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,3% – 5,3%

ΜέΡΑ 25: 2,5% -3,5%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2,5% – 3,5%

ΝΙΚΗ: 2,5% -3,5%

Η εκτίμηση εδρών και οι πρώτες αντιδράσεις

Σύμφωνα με τα exit poll, η ΝΔ καταλαμβάνει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 35 έδρες, το ΚΚΕ 22 έδρες, η Ελληνική Λύση 15 έδρες, το ΜέΡΑ 25 11 έδρες και η Πλεύση Ελευθερίας 10 έδρες.

ΝΔ: Περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν: «Φαίνεται ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της καθαρής νίκης, περιμένουμε τα επίσημα απότελέσματα».

Κουμουνδούρου: Ας κάνουμε λίγη υπομονή

Κλίμα αναμονής δίνει η Κουμουνδούρου μετά τα exit poll και συστήνει υπομονή μέχρι τα πραγματικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές τα επίσημα αποτελέσματα αποκλίνουν από τα exit polls.

«Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», επισημαίνουν.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε», σημειώνουν. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», προσθέτουν.

ΠΑΣΟΚ: Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε “χρυσός χορηγός” της Νέας Δημοκρατίας

«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά του exit poll το ΠΑΣΟΚ ανεβαζει τα ποσοστα του κατα 40% και αυξάνει τις δυναμεις του. Κεντρικη στοχευσή μας είναι να επιστρέψει ως πρωταγωνιστικός πόλος και αυτό υπηρετείται από τα ποσοστά», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

Για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν με νοήμα πως αν επιβεβαιωθεί το κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες θα είναι ευθύ. «Χρειάζεται προοδευτική εναλλακτική που μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προσωποποιήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε “χρυσός χορηγός” της Νέας Δημοκρατίας», επισήμαναν.

Σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων και το ΚΚΕ

Θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Έψαχναν…και δεν έβρισκαν ΚΟΤΕΣ και Κίνημα Φτωχών σε Ηράκλειο και Βέροια

Κώστας Καραμανλής: Το μήνυμα στο Facebook μετά την κάλπη (photo)

Εκλογές 2023: Πού θα δουν τα αποτελέσματα οι πολιτικοί αρχηγοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:47