search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:36
MENU CLOSE

Με «βέλη» αλλά και αδυναμίες το σατιρικό «Mitsi Var» στο Action 24

22.05.2023 14:02
Untitled design (27)

Την επανεμφάνιση στον παραδοσιακό τηλεοπτικό κάδρο πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο ξεχωριστός Γιώργος Μητσικώστας με την σατιρικού ύφους εβδομαδιαία εκπομπή «Mitsi VAR» στο Action24.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η σάτιρα επέστρεψε στην τηλεόραση. Τη σημασία της έχει η «επένδυση» στον Γιώργο Μητσικώστα. Σε άλλες χώρες με ώριμα και προηγμένα τηλεοπτικά οικοσυστήματα, με «ανεξιθρησκεία», σατιρικοί δημιουργοί ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο Μητσικώστας πραγματοποίησε την πρεμιέρα του σε συγκυρία η οποία μόνον κατάλληλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ως brand name το «Μητσικώστας» είναι συνυφασμένο με την πολιτική σάτιρα, τα βιτριολικά σχόλια- «βέλη» διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει το παραμικρό για τον παρουσιαστή. Από την εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και τον Αθήνα 9,84, στον Σκάι (της πρώτης περιόδου), το Mega και την ΕΡΤ.

Κατάκτηση του Μητσικώστα είναι οι παραδοχή πολιτικών να ανησυχούν επειδή δεν είχε ασχοληθεί μαζί τους.

Παλμογράφος της ζωής, παρατηρητής με οξύ βλέμμα, αποκωδικοποιητής φαινομένων, καταστάσεων, ερεθισμάτων με ικανότητα να τα μετουσιώνει σε δεικτικά σχόλια και αποδομητικά σκετσάκια. Με δεξιότητα τέτοια ώστε να μην κακοκαρδίζει. Να μην θίγει. Να μην προσβάλλει. Με ήθος. Έχει την ευστροφία ακόμα και χωρίς να μιλάει, να περνά αυτό που θέλει με ένα νεύμα, με μια γκριμάτσα.

Στο «Mitsi VAR» κάνει αυτό που γνωρίζει καλά.  Στο βασικό κορμό της εκπομπής η πολιτική επικαιρότητα. Βασική πηγή έμπνευσης. Άλλη δεξαμενή επίσης, ο χώρος της τηλεόρασης. Εκφάνσεις του κοινωνικού βίου. Το χωνευτήρι των σόσιαλ μίντια.

Σκετσάκια γκροτέσκα. Όλα στην υπερβολή. Με μεταμφιέσεις και με αξιοποίηση του ψηφιακού εργαλείου deep fake για μεγαλύτερη κατά το δυνατόν πιστή απόδοση- μίμηση στις παραμικρές λεπτομέρειες της φωνής, του προσώπου, του σώματος, της κίνησης.

Όμως η ανάπτυξη της δομής της εκπομπής και τα σατιρικά σκετσάκια του θύμιζαν κάτι από «Ράδιο αρβύλα». Με μία διαφορά. Ο Μητσικώστας συνειδητά επέλεξε να μην έχει τον πρώτο ρόλο στην παρουσίαση της εκπομπής και των σατιρικών σκετς δίνοντας το ρόλο αυτό στον συνεργάτη του Μάκη Ρηγάτο. Στο πλατό και ο Σωτήρης Καλυβάτσης. Με θητεία και εμπειρία ως μέλος παλαιότερα των «ΑΜΑΝ» και «ΑΜΑΝ τα καθάρματα», πρόδρομων του «Ράδιο αρβύλα».

Προσπάθησε η σάτιρα του να είναι πολυπρισματική. Δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές. Τρόλαρε, με χοντροκομμένο παίξιμο από τον Σωτήρη Καλυβάτση, την ομιλία διευθύνοντος συμβούλου σε εργαζόμενους εταιρείας ο οποίος, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς περιστροφές περίπου υπαγόρευε τί θα έπρεπε να ψηφίσουν την Κυριακή, καταγεγραμμένη σε βίντεο το οποίο έκανε τον γύρο του αν μη τι άλλο του ελληνικού διαδικτύου.

Στο στόχαστρο ο Νίκος Κοκλώνης, η αντίληψη και η αισθητική του περι τηλεοπτικών σόου και  τηλεοπτικής ψυχαγωγίας. Είχε και βιτριολικό σχόλιο για την εισαγγελική έρευνα σε αμφίσημες οικονομικές δραστηριότητες του επιχειρηματία. Το ειδύλλιο «Βανδίκη»- κράμα των επιθέτων Βανδή- Μπισμπίκη- το σόου επιχειρηματικότητας «Dragon’s Den» και οι περσόνες των κριτών. Ο Αλέξης Κούγιας και  ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα αν πάει να πλασαριστεί ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Μάκης Παπασημακόπουλος ως Λευκή Ζολώτα, διαπρεπής life coach (της συμφοράς), στο σκέτς συμβουλευτικής συνεδρίας Δέσποινας Βανδή- Βασίλη Μπισμπίκη, σε ρεσιτάλ… διχασμένης προσωπικότητας. Γκεστ εμφάνιση- συμμετοχή ως ρομπότ είχε και ο Δημήτρης Σταρόβας- σχόλιο στον δημοσιογράφο δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσίασε προσφάτως η ΕΡΤ.

Αδύναμοι έως αμήχανοι οι «αυθόρμητοι» διάλογοι των τριών στο πλατό, στο διάμεσο των σατιρικών σκετς. Αφαιρούσαν, τουλάχιστον στην πρεμιέρα, από τη δυναμική των δραματοποιημένων σατιρικών σχόλιων που είχαν προηγηθεί ή  έπονταν.

Ροκάνιζαν χρόνο ο οποίος ίσως θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί καλύτερα. Πιο δημιουργικά. Πιο ευφάνταστα.

Σαν να συγκρατήθηκαν (ή να αυτολογοκρίθηκαν;)  οι συντελεστές της εκπομπής επέλεξαν και «σημάδεψαν» στόχους με σχετικά μέτριο  βαθμό δυσκολίας. Είχαν όμως τολμηρή διάθεση.

Σε απόσταση- χρονικά- αναπνοής από τις εκλογές  η εκπομπή δεν αξιοποίησε το… μομέντουμ στο βαθμό που θα μπορούσε, αν και  με άφθονο υλικό ως «βούτυρο στο ψωμί» της,  δηλαδή η πολιτική επικαιρότητα έως  εκείνη τη στιγμή. Κι αυτή είναι μια πρόκληση για το «Mitsi Var» στην οποία, αν αντεπεξέλθει, θα κερδίσει σε πόντους και θα αποτελεί πολλαπλασιαστή προστιθέμενης αξίας για το κανάλι. Αρκεί και το Action 24 να πιστέψει σε αυτήν. Αρχίζοντας από την ίδια την σάτιρα.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ και δέος στις ελληνικές εφημερίδες μετά τη σαρωτική νίκη Μητσοτάκη (Photos)

Το Μουντομπάσκετ έρχεται στην ΕΡΤ

Μεγάλο αφιέρωμα στο Τρίτο για την ανεπανάληπτη Μαρία Κάλλας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:35