search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:51
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλωση με τους «μικρούς» εν όψει της 25ης Ιουνίου – Στόχος η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στην κεντροαριστερά

23.05.2023 07:16
tsipras_syriza_a-katoikia_0504_1740-700_new

Μετά το ισχυρό σοκ της συντριπτικής ήττας, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τίθεται η επόμενη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Χθες υπήρξε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, το πρωί της Δευτέρας. Έπεται συνέχεια με την συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής, την Πέμπτη.

Το πνεύμα τη συζήτησης και των κατευθύνσεων που επιλέχθηκαν αποτυπώνεται στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ον κάμερα δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη, και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δε θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα».

Μήνυμα που δείχνει πώς προτάσσεται η μάχη για να αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα και μετά τις δεύτερες κάλπες θα γίνει νέος και σε βάθος απολογισμός, με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτεροι οι όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στελέχη ήδη δείχνουν σε έκτακτο συνέδριο την επόμενη μέρα (πχ. Παπαδημούλης).

Στόχος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός και εκλογικός είναι να μην υποχωρήσει περαιτέρω αλλά να διατηρήσει τη δύναμη του και ιδανικά να καλύψει χαμένο έδαφος με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απώτερη επιδίωξη βέβαια είναι να διατηρήσει το ρόλο του ως δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και κορμός της «προοδευτικής παράταξης», να μην μικρύνει δηλαδή η διαφορά με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ή κι ακόμη να μην απειληθεί η σειρά τους στην κατάταξη.  

«Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην είναι ο Μητσοτάκης παντοδύναμος»

Εν τέλει, στόχος είναι να παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί θα εστιάσει το προεκλογικό του δίλημμα, στην ανάγκη να ενισχυθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραμείνει στο κάδρο μια ισχυρή «αριστερή» αντιπολίτευση απέναντι στον Μητσοτάκη: «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού». 

Ήδη καταγράφηκε και η στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να υπηρετήσει αυτό τον στόχο: το «σκληρό πρέσινγκ» σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κόμματα προς τα οποία είχε σημαντικές διαρροές, προκειμένου να επαναπατρίσει ψηφοφόρους.  Στην πράξη αυτό σημαίνει, όπως φάνηκε χθες, ότι αυτά τα κόμματα θα υποδεικνύονται ως υπεύθυνα για την ήττα της απλής αναλογικής και την «παντοδυναμία Μητσοτάκη».

«Ήττα της απλής αναλογικής αλλά…»

Κάποιες ακόμη παρατηρήσεις από τις χθεσινές τοποθετήσεις

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής κάτι που ενδεχομένως αντανακλά και σε μια αυτοκριτική για την θολή εικόνα που εξέπεμψε επικοινωνιακά το κόμμα καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου α) με την εμφατική άρνηση που λάμβανε από τα κόμματα στα οποία απευθυνόταν το προσκλητήριο της συνεργασίας και β) με τα διάφορα σενάρια που τέθηκαν στη δημόσια συζήτηση, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε από το κόμμα, είτε κι από τρίτους (κυβέρνηση με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση «ηττημένων» ή με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ανοχή του ΜέΡΑ25, κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού).

-Για την ώρα περαιτέρω δημόσια αυτοκριτική δεν υπήρξε και όλα δείχνουν ότι αν υπάρξει ουσιαστική αποτίμηση θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια της εσωστρέφειας κάτι που τόνισε η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το Εκτελεστικό Γραφείο.

-Έτσι δημοσίως η αναγνώριση της ήττας της απλής αναλογικής συνοδεύεται από απόδοση ευθυνών στα υπόλοιπα «προοδευτικά κόμματα» που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν «μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο καβγάς με το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, «πίεση» και προς τα αριστερά

Ήδη ο «καβγάς» ξεκίνησε, με στόχο την πόλωση στα «δεξιά» του και στα αριστερά του.

Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ χθες ήταν εμφανής, και σε πρώτο πλάνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας στην δημόσια δήλωσή του κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». Και τους καταλόγισε μικροκομματισμό: «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι».

Στη δε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση του οργάνου αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μακριά από την εσωστρέφεια «ώστε να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Για «βολικό συστημικό δικομματισμό» έκανε λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας για την ανασύσταση του διπόλου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι είναι συστημικό κόμμα κλείνοντας το μάτι σε αριστερούς αλλά και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο», την οποία καθώς φαίνεται δεν έπιασε σε αυτές τις εκλογές.

Στα αριστερά του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε το δίλημμα πως τώρα πρέπει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλιστεί η «πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου» και να παραμείνει ο «βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εκλογές 2023: Στις 28 Μαΐου η ορκωμοσία της νέας Βουλής που διαλύεται ως τη Δευτέρα – Οι 300 που εκλέγονται

Βαρουφάκης: Πάρα πολλοί αυτοί που μετάνιωσαν που δεν μας ψήφισαν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:50